Zo vind je gegarandeerd jouw ideale huis in het Gooi

Foto: Flickr (rechtenvrij)

In onder andere Amsterdam en Utrecht zijn geen betaalbare gezinswoningen meer te vinden. Eerst begon het woningaanbod in de grotere dorpen (Naarden, Bussum en Hilversum) hierdoor flink op te drogen. Nu zijn ook de kleinere plaatsen aan de beurt. Wat betekent dat voor jou, als je wilt verhuizen of op zoek bent naar jouw eerste huis?

Waarom lukt het niet?

Het begint natuurlijk altijd met het kijken op Funda naar aanbod in de prijsklasse waarin jij wilt slagen. Daarna moet je de drempel over: ”zullen wij eens een afspraak maken bij een interessante woning?” Als je dan eindelijk de telefoon pakt, dan hoor je menig keer: “helaas; de woning is al onder bod” of “verkocht”. De moed zakt je op een gegeven moment in de schoenen. Wat moet je doen? Waarom lukt het telkens niet?

Harde criteria

Het zoeken en vinden van jouw ideale huis heeft te maken met keuzes. Je hebt de neiging om een hele lijst met eisen op te stellen. Vervolgens ga je zoeken en valt het vaak tegen. Dat is heel normaal eigenlijk, maar gaat jou niet helpen om de geschikte woning te vinden. Wat dan wel? Allereerst moeten de criteria onder de loep worden genomen. Mijn tip: stel maximaal ongeveer vijf vrij “harde” criteria op. Bijvoorbeeld; ligging, aantal slaapkamers, grote van de tuin etc.. Geef aan de hand van het aanbod een cijfer per criterium bij ieder pand dat je ziet op Funda of bezoekt bij een bezichtiging. Bekijk telkens de totaalscore om je te helpen bij je gevoelsbeslissing. Vaak zit het huis met de hoogte score het dichtst bij jouw wensen.

Wat is de echte waarde?

Dan komt het moment van kiezen en bieden. Hier gaat het vaak mis. Je denkt: “ik doe gewoon een (laag) bod”. Plotseling is een ander jouw te slim af en… Weg huis! Een huis kopen lijkt eenvoudig, maar is dat allerminst zoals je kunt lezen. Zeker in het Gooi vereist dit kennis, tact en omgaan met emoties. En dan moet je met name wel goed weten: Wat is de echte waarde nou eigenlijk?

Geld

Een goede aankoopmakelaar kan jou in dat proces perfect begeleiden in het maken van keuzes en op de goede momenten met tact en gevoel onderhandelen. Natuurlijk kost deze begeleiding geld, maar levert over het algemeen dat geld gemakkelijk weer op, of beter: levert veel meer op dan dat! Je hebt immers dan succesvol de juiste woning gekocht voor de juiste prijs. Bovendien worden daarbij met alle juridische kennis ook de juiste voorwaarden gesteld, zodat je niet verwikkeld raakt in ingewikkelde procedures achteraf.

Tip

Zoek bij Funda eens naar makelaarskantoren en hun beoordelingen door klanten (koop en verkoop). Het helpt jou om de keuze voor de juiste aankoopmakelaar te maken. De reviews zijn altijd betrouwbaar, omdat Funda automatisch de klant van de makelaar na afloop van de aankoop of verkoop vraagt om een review. Heeft een makelaar geen review? Wees dan voorzichtig. Hij heeft ze mogelijk dan niet geactiveerd.

Dit is de eerste blog op Gooisch Nieuws van de Gooische NVM Makelaar Hans Tamsma. Hierin staan iedere twee weken nuttige zaken rond jouw eigen huis. Persoonlijk, nuttig, goed om te weten, zijn kort gezegd de kernboodschappen hierin. Veel leesplezier en schroom niet om te reageren. Meer weten? www.tamsma-makelaars.nl

Reacties

Cookieinstellingen