Monument voor vermoorde Joodse kinderen in Laren

Foto: Leo Janssen

Een monument voor Joodse kinderen wordt donderdagavond officieel onthuld aan de Langsakker in Laren. Initiatiefnemer Ineke Hilhorst zamelde 70.000 euro in voor het kunstwerk.

Van 1911 tot 1965 was op de plek waar nu de scholengemeenschap Laar & Berg staat, de Berg-Stichting gevestigd. Dit was een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Van de 106 Joodse jongens en meisjes van 4 tot 21 jaar die bij aanvang van de bezetting in de Berg-Stichting verbleven, hebben er maar zestig de oorlog overleefd. 48 kinderen en 4 stafleden zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Onthulling

Donderdag 20 april wordt aan de Langsakker een cortenstalen sculptuur van 3,40 meter hoog door nabestaanden onthuld. Bij het monument staan de namen van de vermoorde kinderen op een plaquette geschreven. Het monument is ontworpen door de kunstenaar Lon Pennock.

Op de foto vlnr: overlevende Maurits Cohen, beeldhouwer Lon Pennock en initiatiefnemer Ineke Hilhorst. Foto Leo Janssen.

Reacties