Patienten Tergooi kunnen nu makkelijker communiceren met iPads

Foto: Tergooi

Veel ernstig zieke patiënten op de afdeling Intensive Care in Tergooi kunnen vanaf nu beter communiceren met het medisch team en hun familie.

Vier op de tien patiënten op de Intensive Care heeft een beademingsbuisje of een masker op de mond en neus. In Tergooi gaat het gemiddeld om circa driehonderd patiënten per jaar. Vroeger werden IC-patiënten vaak slapend gehouden, nu zijn zij zo veel mogelijk wakker. Daardoor hebben zij ook behoefte aan contact met arts, verpleegkundigen en familie. Dit lukt echter niet door het buisje of het zuurstofmasker.

Frustrerend

Dat is frustrerend voor patiënten en maakt het soms moeilijk belangrijke informatie te delen. De gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen op de Intensive Care lossen dit zo goed mogelijk op door te liplezen, de patiënt iets op te laten schrijven of door een letterbord of toetsenbord te gebruiken. Dit gaat langzaam en is vermoeiend voor de patiënt.

Donatie

Rotary Club Bussum doneerde voor de verbetering twee iPads met daarop de applicatie VoICe. Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde deze communicatie-app speciaal voor IC-patiënten.

Reacties