Daniela Blaga: ‘Hilversummers zijn zo lekker recht voor zijn raap’

Foto: Privé foto

Hilversum kent een grote groep mensen uit het buitenland die hier wonen en werken, veelal bij multinationals. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom hebben ze voor Hilversum gekozen? Iedere week stellen wij één van deze expats voor. Deze week: Daniela Blaga (48) uit Roemenië.

Daniela Blaga: “Ik ben in Roemenië geboren, maar net voor ik afstudeerde, ben ik naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Ik ben daar écht volwassen geworden en in 2008 weer terug gegaan naar Roemenië. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en zo ben ik ook in Nederland terecht gekomen.”

Werk

“Ik ben een zeevracht-professional, maar op dit moment werk ik voor Dynamar in Alkmaar dat adviseert op het gebied van management en bedrijfsvoering. Maar de meeste ervaring heb ik opgedaan in de Verenigde Staten.”

Logische stap

“Mijn man is Nederlands, dus voor ons gezin was het een logische stap om in Nederland te gaan wonen. We hebben voor Hilversum gekozen omdat onze tweeling aan de Hilversum International School studeert. Heen en weer naar werk is niet altijd even leuk, maar de kinderen zijn het belangrijkst. We zijn van plan om hier te blijven wonen!”

Truffels

“Nu we gesetteld zijn in Hilversum zijn we een truffel-bedrijf begonnen. We importen ze uit de Roemeense regioTranssylvanië. We houden beide van goed eten. De truffels uit de regio heten in het Latijn Tuber Uncinatum en het hoogseizoen is in december. Je kunt ze op een heerlijke risotto of pasta leggen, als truffelboter gebruiken en in een omelet verwerken.”

Recht voor zijn raap

“Wat mij opviel is dat het hier te vaak regent, haha. Maar toen ik eenmaal aan het herfstachtige weer gewend was, kwam ik erachter dat Nederland en vooral Hilversum prachtige plekken zijn. Hilversummers zijn lekker recht voor hun raap en dat mag ik wel. Ik ben de Nederlandse cultuur nog steeds een beetje aan het ontdekken en omarm alles dat dit prachtige land mij brengt.”

Reacties