Hilversum wil meer statiegeld om zwerfvuil tegen te gaan

Foto: Pixabay

Alle zeven gemeenten van de Gooi en Vechtstreek hebben zich aangesloten bij de statiegeldalliantie. Dus ook Hilversum is voor uitbreiding van het statiegeld.

Op advies van de GAD hebben Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren allemaal aangegeven dat ze voorstander zijn van uitbreiding van statiegeld. De statiegeldalliantie pleit voor het uitbreiden naar kleine plastic flessen en blikjes om zo de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen.

Zwerfafval

Onderzoek heeft aangetoond dat met het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent afneemt. Nog meer voordelen zijn dat deze flesjes en blikjes goed gerecyled kunnen worden voor nieuwe producten waardoor minder CO2 uitgestoten wordt en minder afval verbrand. De plastic soep in de zee vermindert evenals dierenleed. Lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, besparen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval.

Uitbreiding

In de statiegeldalliantie bundelen maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hun krachten om een gezamenlijk geluid te laten horen voor statiegeld op blikjes en plastic flessen richting de Nederlandse en Belgische regeringen. Op 15 maart 2018 spreekt de Tweede Kamer over de uitbreiding van statiegeld.

Omringende landen

Ons omringende landen zoals Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en ook in Slovenië, Estland en Litouwen heffen al op blikjes en plastic flesjes.