Indrukwekkende docu over ziekte Borgen-acteur bij Filmtheater

Foto: Filmtheater Hilversum

De documentaire ‘Michel, acteur verliest de woorden’ over acteur Michel van Dousselaere is zondag 11 maart bij Filmtheater Hilversum te zien. Zijn vrouw Irma Wijsman is te gast voor een nagesprek.

De documentaire ‘Michel, acteur verliest de woorden’ gaat over het ziekteproces van de gerenommeerde Vlaamse acteur Michel van Dousselaere (‘Aspen’, ‘Borgen’) en is gemaakt door Michels vrouw Irma Wijsman en regisseur Patrick Minks. Zondagmiddag 11 maart is er na afloop van deze film een nagesprek met Irma Wijsman bij Filmtheater Hilversum.

Indrukwekkend afscheid

In 2014 is bij Michel van Dousselaere een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling ‘Borgen’ tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega’s die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken, het hele proces komt op indrukwekkende wijze voorbij.

Verdriet en humor

Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Kaartjes

‘Michel, acteur verliest de woorden’ is aanstaande zondag 11 maart om 14.20 uur bij Filmtheater Hilversum te zien. Kaarten voor deze film met nagesprek zijn te koop via www.filmtheaterhilversum.nl.