Gilly stopt: ‘Het had verschil gemaakt als ik een witte vrouw was’

Foto: Google Maps

Gilly Emanuels stopt met haar winkel ’t Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum. De door hangjongeren geterroriseerde ondernemer gooit het bijltje erbij neer.

In een emotionele Facebookpost verklaart ondernemer Gilly Emanuels dat ze stopt haar winkel in Hilversum. “Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht. Dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van wordt. En ik word niet meer gelukkig om aan de Kleine Drift in Hilversum te ondernemen.”

Witte vrouw

De eigenaresse van ’t Perronnetje werd lange tijd geterroriseerd door buurtjongeren. Ze zocht hulp bij de gemeente en politie, maar voelt zich niet serieus genomen. “Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren waren belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen.”

Ergens anders door

Gilly stopt echter niet met ondernemen. “Ik weet zeker dat ik elders in het land wel goed, veilig en vrij kan ondernemen. Dus mocht je nog een mooie locatie weten…”