Groots denken in het groen staat centraal tijdens Dag van de Architectuur 2018 in Hilversum

Foto: Dudok Architectuur Centrum

Hilversum is misschien een dorp, maar geen gewoon dorp. Utopisch en zelfs radicaal gedachtengoed over wonen in het groen kennen we hier al sinds de 19eeeuw. Maar durven we vandaag de dag ook nog groots te denken? Op 2 en 3 juni 2018 organiseert het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in Hilversum een reeks van lezingen, rondleidingen, wandelingen en een tentoonstelling ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur. Onder de noemer ‘Utopia, Utopia, dichterbij dan je denkt’ onderzoekt het DAC hoe Hilversum zich vandaag de dag verhoudt tot utopisch gedachtengoed in het Gooi vroeger en nu.

Utopia ver weg? Nee hoor, in het Gooi gingen idealisten al ruim 100 jaar geleden op zoek naar een betere samenleving in het groen. Op 1 juni 2018 verlaten de laatste Utopianen van de realityshow ‘Utopia’ hun onderkomen in Crailo na 1149 uitzendingen van TALPA. En bij Anna’s Hoeve bouwen nuchtere idealisten op dit moment gestaag aan een duurzame woonwijk. In het eerste weekend van juni vieren we tijdens de Dag van de Architectuur een lange geschiedenis van droom en daad in het Gooi.

1 juni: Mini-seminar en opening tentoonstelling

Op 1 juni om 16.00 uur start de Dag van de Architectuur in het Dudok Architectuur Centrum met het mini-seminar Radical Ruralities. Na een introductie van Indira van ’t Klooster, directeur DAC, over circulaire woonutopieën in Europa na 2008 geeft historicus Maria Boersen een toelichting op het onderwerp ‘Wereldverbeteraars & vrijdenkers in het Gooi rond 1900’. Na een interview met Gert Jan Hox (TALPA) over de rol van de media in het utopische denken, verzorgt Paul Ronkcen (landschapsarchitect, WUR en adviseur Ruimtelijke Kwaliteit provincie Utrecht) de keynote over ‘Het sublieme in het landschap’. Het mini-symposium wordt afgesloten met de opening van de tentoonstelling Radical Futures. Deze tentoonstelling toont de mens en zijn hedendaagse utopie, in het door hem gecreëerde en verbeelde landschap. Met werken van onder anderen: Rob Voerman, Stefan Yordanov, Rik Smits, Krijn de Koning, Nynke Koster, Marjan Teeuwen, Robbie Cornelissen, Jean Bernard Koeman en Carlijn Kingma. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 2 september 2018.

2 en 3 juni: Lezingen, wandelingen, rondleidingen

Op 2 juni zijn er in het Dudok Architectuur Centrum vijf lezingen over Utopisch gedachtegoed in het Gooi van 1900 tot nu. Elke lezing wordt gevolgd door een wandeling onder begeleiding van een gids. Deelnemers kunnen alleen de lezingen bezoeken, alleen de wandelingen doen, of een combinatie van beide. Aandacht is er onder andere voor de vroeg 20eeeuwse anarcho-christenen in Blaricum, de Bloemenbuurt van W.M. Dudok (1920), het GAK-gebouw van Onno Greiner (1970), het Melkmeisje van René van Zuuk Architecten (2018) en het appartementengebouw op de Almansweide van MOOST (2018). Check het programma voor precieze informatie.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de Dag van de Architectuur: www.dudokarchitectuurcentrum.nl/dag-van-de-architectuur/.

Over het DAC

Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad, lezingen, stadsgesprekken en symposia. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum,hoogtepunt van het oeuvre van W.M Dudok die in 1916 als directeur Publieke Werken werd aangesteld en als architect en stedenbouwer Hilversum internationale bekendheid verschafte als tuinstad en stad van ‘jonge monumenten’ (1850-1940).

Reacties