Philippe Herreweghe terug in Grote Kerk Naarden

Foto: Stichting Grote Kerk Naarden

Dirigent Philippe Herreweghe keert na de succesvolle uitvoering van de Hohe Messe in 2016 terug naar zijn geliefde Grote Kerk in Naarden. Op 7 december a.s. brengt hij met zijn droom-ensemble Collegium Vocale Gent de madrigaalbundel Israelis Brünnlein van Johann Hermann Schein ten gehore. Kaarten voor dit bijzondere concert zijn nu te koop viawww.spant.org/voorstellingen/philippe-herreweghe/

De vroeg 17de-eeuwse Duitse componist Johann Hermann Schein werd door zijn tijdgenoten beschouwd als een van de grootste componisten. Inmiddels is hij wat op de achtergrond geraakt, maar zijn muziek is beslist het beluisteren waard. Schein werd sterk beïnvloed door de Italiaanse muziek en wist als geen ander de sensualiteit en individuele expressie van de Italiaanse componeerstijl in zijn werken te vatten. Dat is bijzonder, omdat de Duitse meerstemmige muziek in zijn tijd juist erg streng en objectief was.

Israelis Brünnlein
Schein’s vijfstemmige madrigaalbundel Israelis Brünnlein uit 1623 is van die expressiviteit het schitterende bewijs. In deze bundel met Bijbelse composities toonde Schein hoe meesterlijk hij de meerstemmige muziek wist te combineren met barokke emotie tot een geniaal staaltje muzikale zeggingskracht.

Collegium Vocale Gent
De Israelis Brünnlein van Schein wordt nu door het Collegium Vocale Gent uitgevoerd. Dit ensemble werd in 1970 opgericht en paste als één van de eersten de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Daarmee verwierf het al snel wereldfaam.

Datum: vrijdag 7 december
Tijdstip: 20.15 uur
Plaats: Grote Kerk Naarden
Tickets: 1e rang 45,- / 2e rang 32,- inclusief ontvangstdrankje

Kaarten zijn te koop via www.spant.org

Reacties