Officiële opening vernieuwde Mammacentrum Tergooi

Foto:

Onder grote belangstelling is het vernieuwde Mammacentrum in Hilversum officieel geopend door Eveliene Manten-Horst, ex-patiënt van het centrum. Onder de aanwezigen waren (ex-)patiënten, medewerkers en donateurs. De multidisciplinaire afdeling voor borstkankerzorg is uitgebreid, aangenamer gemaakt voor patiënten en voorzien van nieuwe moderne en patiëntvriendelijke apparatuur. Vanaf nu kunnen meer borstkankerpatiënten en mensen met klachten aan de borst op een zo aangenaam mogelijke wijze worden gezien.

 

Door de toename van het aantal patiënten liep het Mammacentrum tegen grenzen van de capaciteit aan. Met de komst van een tweede echokamer en vijf extra spreek- en behandelkamers, zijn er nog meer toegewijde zorgprofessionals aanwezig en worden de wachttijden verkort. De wachtkamer is uitgebreid, sfeervol ingericht en biedt toegang tot een buitenruimte. Met een tweede tomosynthese kunnen hoogwaardige driedimensionale mammografiebeelden worden gemaakt. De nieuwe apparatuur draagt bij aan de grootste kans op vroege ontdekking van afwijkingen en zijn bovendien ook veel patiëntvriendelijker.

Patiëntvriendelijker

Radioloog Estéban van Keulen: ‘De mammografie apparatuur is nu uitgerust met een nieuw bedachte curved paddle en een holle compressieplaat, waardoor patiënten het onderzoek als minder pijnlijk ervaren. Op de echokamers hangen schermen waarop patiënten desgewenst kunnen meekijken. Het is ook mogelijk om bij bijvoorbeeld een punctie te kiezen voor een afleidend filmpje’. De nieuwe punctie/biopsie tafel die vooral gebruikt wordt voor het aanprikken van minuscule kalkjes (soms een eerste teken van borstkanker of voorstadium daarvan) is comfortabeler, ergonomischer, en de opbrengst van de punctie is direct zichtbaar. ‘Daardoor duurt het onderzoek ook veel korter dan vroeger’, aldus Van Keulen.

Reacties