Dit weekend Nationale Archeologie dagen Geologisch Museum Hofland

Foto:

Dit weekend Nationale Archeologie dagen ook bij Geologisch Museum Hofland

 

Zaterdag 13 oktober 13:00 uur.

ARCHEOLOGIEBELEVING VOOR KINDEREN VANAF 6 JAAR.

Komende zaterdag 13 oktober start het programma om 13:00 uur met een speurtocht door onze tentoonstelling “Gevonden Voorwerpen”. Tijdens de speurtocht maak je een reis door de tijd van zo’n 120.000 jaar geleden tot heden. Je ziet voorwerpen en sporen die de mens in het Gooise landschap heeft achtergelaten.
Daarna je mag ook zelf met je handen in de klei! We gaan potjes kleien en plakken. We gaan buiten vuur maken, zoals onze voorouders dat in de prehistorie deden. Tenslotte kun je zelf archeologische voorwerpen opgraven!

Wil je meedoen stuur dan een mail naar: [email protected] (Let op: het aantal plaatsen is beperkt!)
Er geldt een toeslag van € 1,00 voor materiaalkosten boven de entreeprijs van het museum.

 

Zondag 14 oktober 13:00 uur.

LEZING EN EXCURSIE “HET GEHEIM VAN DE GRAFHEUVELS”

De grafheuvels op de Gooise heide zijn duizenden jaren oud, en werden al in de 19e eeuw onderzocht. Aan de buitenkant van een grafheuvel valt er weinig te zien, maar van binnen herbergen de heuvels een schat aan informatie. Hoeveel grafheuvels zijn er nou precies in het Gooi, hoe herken je ze en wat is er in deze heuvels gevonden? Daarover gaat de lezing “Het geheim van de grafheuvels”.
Tijdens de lezing gaat Sander Koopman (voorzitter AWN Naerdincklant en medewerker GMH) uitgebreid in op het fenomeen grafheuvel en de recent uitgevoerde regionale grafheuvelinventarisatie. Deze inventarisatie heeft tot verrassende inzichten geleid in de onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd. Hij vertelt over de aantallen grafheuvels in het Gooi en de vondsten die in de heuvels zijn aangetroffen. Ook is er in deze lezing aandacht voor het fenomeen grafheuvels in Europese context.

Na de lezing is er een excursie naar de grafheuvels op de Zuiderheide waar tijdens de wandeling extra uitleg wordt gegeven over de historie en de vondsten die er gedaan op bepaalde plaatsen.

Praktische gegevens:

lezing: 14.00-15.00u, locatie Benedenzaal in het Geologisch Museum Hofland
excursie: 15.15-16.30, startpunt buiten voor de ingang van het museum

 

Zondag 21 oktober 14.00 uur film !!

Vertoning van de film “Natuurgeweld in de Gelderse- en Eemvallei – Geen van ons heeft het gezien of zal het ooit zien, daarvoor leven wij te kort” 

Inleiding en presentatie door de maker, em. hoogleraar  Marcel Creemer 

Deze film is een reconstructie van de wisselende landschappen (en bewoners daarvan) die de laatste kwart miljoen jaren in Midden-Nederland aanwezig zijn geweest. Sterk wisselend vooral door de klimaatschommelingen. Het natuurgeweld slaat vooral op de uitwerking van landijs en water op deze landschappen. Ook kijkt de film vooruit in de tijd (wat staat er nog te gebeuren). Voorafgaand aan de film zal de heer Creemers ter verantwoording een overzicht tonen van de belangrijkste klimaatcomponenten die hij in de film heeft verwerkt. 

Verantwoording en film duren samen ca. een half uur, zodat er voldoende tijd overblijft voor het stellen van vragen, of de uitwisseling van ideeën. Marcel Creemers is geïnteresseerd in onze commentaren, die hij wil verwerken in een nieuwere versie. Voor zijn emeritaat was de heer Creemers hoogleraar economie (VU en Nijenrode). Hij heeft zich naderhand ontwikkeld tot een enthousiaste natuurfilmer en gedegen kenner van de uitwerking van landijs op onze landschapsontwikkeling. Als uitvloeisel daarvan heeft hij diverse geo-wandelroutes door de Utrechtse heuvelrug ontwikkeld. 

 

Geologisch Museum Hofland

Hilversumseweg 51

Laren

Reacties