Tergooi ontvangt de TaalHeldenPrijs 2018

De prijsuitreiking van de Taalhelden 2018 met prinses Laurentien.
Foto: Marten van Dijl

REGIO – Het Samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek, waarin de GGD, de regionale apothekers- en huisartsenorganisatie en Tergooi verenigd zijn, heeft de nationale TaalHeldenprijs in de categorie Bruggenbouwer gewonnen.

TaalHelden zijn mensen of organisaties die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland. De jury, bestaande uit onder andere Abdelkader Benali en Anita Witzier, kozen uit 37 genomineerden de winnaars. Er zijn in drie categorieën TaalHeldenprijzen uitgereikt: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer.

Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ‘De TaalHeldenprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan mensen of organisaties die iets bijzonders hebben gedaan in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Met hun moed, doorzettingsvermogen en creativiteit halen deze helden laaggeletterdheid uit de taboesfeer. Met nog steeds 2,5 miljoen mensen in ons land die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, is dat heel erg belangrijk.’

De jury over het Samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek: ‘Ziekenhuis, apothekers, GGD en huisartsen slaan de handen ineen, omdat zij vinden dat taalvaardig zijn aan de basis ligt van een gezond en gelukkig leven. Van taalspreekuren in ziekenhuizen tot workshops voor huisartsen om ook laaggeletterde cliënten verder te kunnen helpen. Deze beweging, gericht op taal en gezondheid, wordt steeds groter en sterker. Bruggenbouwers met een grandioze conditie en ambitie.’

De TaalHeldenPrijs is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. De winnaars van de juryprijzen ontvingen een bedrag van 2.500 euro, dat zij mogen besteden aan een taalbevorderingsinitiatief naar keuze. De prijs werd uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Groenmannen publieksprijs
Grote steun van het publiek voor deze mannen van de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden. Al voor de klok ’s morgens zeven uur slaat, schuiven deze heren in de schoolbanken. Voor lees-, schrijf- of computerles op maat. Hun teammotto: niemand is te oud om te leren. ‘Wat ons verbindt is dat we het niet gek vinden om weer op les te gaan. Onze wereld wordt steeds groter. Dit gunnen we anderen ook.’

Muhammad Ali publieksprijs en juryprijs Taalbegeleider
‘Een jury houdt van discussiëren, maar bij deze TaalHeld vielen we stil. Vier jaar geleden is hij gevlucht uit Syrië (na in oorlogstijd taalboeken te hebben geschreven voor kinderen). In Nederland aangekomen heeft hij zich direct gemeld bij het taalhuis in de bibliotheek. Twee jaar later was hij zo vergevorderd met de Nederlandse taal, dat hij als taalvrijwilliger aan de slag ging om andere cursisten te helpen met taal en inburgering. Zijn droom: docent worden in Nederland. Een diepe buiging voor deze held van zowel het publiek als de jury.’

Jose Brunselaar juryprijs Taalcursist
‘Al heel jong heel hardwerkend en daardoor maar kort naar school. Niet gek dat dit problemen geeft met lezen en schrijven. Toch ging zij de uitdaging aan. Ze had er genoeg van om een leven lang van anderen afhankelijk te zijn. Op eigen initiatief en met een karrenvracht aan enthousiasme ging Jose aan de slag. Hongerig naar kennis en bedelend om huiswerk. Haar wilskracht, doorzettingsvermogen en optimisme zijn prijzenswaardig. Inspiratie voor velen’, aldus de jury.

 

Reacties