Verplicht gordels en extra rem op Stint

Foto: PR

REGIO – Om weer de weg op te mogen moeten Stints aan een aantal voorwaarden voldoen. De elektrische bolderkarren moeten worden voorzien van een extra rem en wordt het dragen van veiligheidsgordels in het voertuig verplicht. Daarnaast mogen er nog maar acht passagiers vervoerd worden. Zo stelt Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD).

De nieuwe veiligheidseisen gelden voor alle zogenoemde bijzondere bromfietsen, een categorie waar ook de Stint onder valt. Aanleiding voor deze maatregelen is het dodelijk ongeval met de Stint, afgelopen jaar in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Hierna werd bekend dat er bij meer kinderopvangcentra incidenten waren, met de accu’s en gashendels van de Stints. Zo bleek in Bussum eerder dat jaar bij een kinderopvang met een Stint accu-problemen te hebben ervaren en kwam stil te staan op het spoor. De betreffende kinderopvang liet toen weten dat er volgens het protocol is gehandeld en de kinderen, die op dat moment in het voertuig zaten, niet in gevaar zijn geweest.

Voor bestaande bijzondere bromfietsen verandert er voorlopig niets, maar dat geldt niet voor de bestaande Stints. Die mogen zonder aanpassingen niet meer de weg op. Bij de nieuwe eisen zijn ook een jaarlijkse check en gerichte controles bij fabrikanten. De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de voorstellen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

“Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Voor verdere stappen wacht de minister onder meer nog op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Nieuwenhuizen wil onder meer een verplicht rijbewijs voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook kijkt ze naar een kentekenplicht.

Reacties