Historisch Café: Patriciërs, pachters en pannenkoeken

Drakensteijn
Foto: PR

NAARDEN – Frits Booij, oud docent in het voortgezet onderwijs en sinds jaren eindredacteur van het regionaal-historisch tijdschrift Tussen Vecht en Eem, spreekt woensdag 20 maart over de geschiedenis van het dorp Lage Vuursche. Geïnteresseerden kunnen deze lezing gratis bijwonen in Demess, aan de Adriaan Dortsmanplein 1-b.

De lezing gaat over de geschiedenis, de min of meer bekende inwoners, de historische gebouwen en de toeristische attracties van het dorp Lage Vuursche. De strijd om de turf en om het grensgebied tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland speelde zich deels in dit gebied af. Het dorp is pas in de 17e eeuw ontstaan bij een landgoed dat later Drakenstein zal gaan heten. Lage Vuursche heeft zich ontwikkeld dankzij inspanningen als ontginningen, schapenhouderij en bosbeheer van vele voorname heren, zoals de heren Van Nederhorst en Van Niel, en hun pachters en arbeiders. Na hen hebben nog andere bijzondere personen in Lage Vuursche gewerkt en/of gewoond, o.a. op nog steeds bestaande landgoederen. Sommigen van hen, zoals prins Friso van Oranje, zijn begraven op het plaatselijke kerkhof. Daarnaast zien we de ontwikkeling van een boerderijendorp tot een beroemde plaats met mooie boswandelingen, goede pannenkoekenrestaurants en ander vertier als een grote midgetgolfbaan.

Historisch Café Naarden: discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Het Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Datum: 20 maart 2019
tijd: 20.00 uur
Locatie: DeMess, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden
Titel lezing: Patriciërs, pachters en pannenkoeken, Over de geschiedenis van het dorp Lage Vuursche
Spreker: De heer F. Booij
Toegang: gratis

Reacties