Gooise Meren houdt de lijn vrij!

Houd de lijn vrij! op de Koekoeklaan Bussum
Foto: Frederique Durlacher

GOOISE MEREN – Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen. Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Helaas weten veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers.

De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking en 23 gemeenten in Nederland vragen in de week van 8 tot en met 15 april breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Zo ook gemeente Gooise Meren en plakte wethouder Barbara Boudewijnse maandag de eerste tegelstickers op de hoek van de Landstraat/ Havenstraat in Bussum. Op de tegelstickers staat het camagne icoon. Het icoon bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt.

Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. De toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt erdoor beperkt. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt. De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!

Op donderdag 11 april komt het campagneteam in actie van 12.30 tot 14.00 uur op het Julianaplein, de Veerstraat en in de omgeving van het Wilhelminaplantsoen.

In Muiden, Muiderberg en Naarden gaat stichting Bartiméus inventariseren of er naast de geleidelijnen bij de OV-haltes aanvullende routegeleiding zinvol is. Op basis van die rapportage zal de gemeente vervolgstappen zetten.

Reacties