Ruim 800 hectare nieuwe natuur in Vechtplassengebied

Natte natuur in vechtplassengebied
Natte natuur in vechtplassengebied
Foto: PR

REGIO – De provincie Noord-Holland maakt de komende jaren ruim 800 hectare nieuwe natuur in het Vechtplassengebied. De gebieden, die nu vaak een agrarische functie hebben, zijn belangrijk voor de bescherming en ontwikkeling van de waardevolle laagveennatuur in het gebied.

De laagveennatuur is van groot belang voor bedreigde diersoorten zoals de otter, de grote karekiet en de roerdomp. Een groot deel van de Oostelijke Vechtplassen is daarom aangewezen als Natura 2000-gebied. Daarnaast is het een belangrijke schakel in het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Het doel van ‘dit groene netwerk’ is het verbinden van waardevolle natuurgebieden om de overlevingskansen van zeldzame dieren en planten te vergroten.

Omvorming
De provincie verkent de komende jaren, samen met bijna 500 grondeigenaren in het Natuur Netwerk Nederland, de mogelijkheden om hun percelen om te vormen naar natuurgebied. De eerste gesprekken starten in juni in de gebieden Kortenhoef Oost en Weersloot/ Egelshoek.

Informatieavonden
Om de grondeigenaren in het gebied goed te informeren, organiseert de provincie twee bijeenkomsten. Eén specifiek voor agrariërs op dinsdag 21 mei 2019 van 20:00 uur tot 22:00 uur in De Vrijbuiter in Loosdrecht en één voor overige grondeigenaren op donderdag 6 juni 2019 in De drie Dorpen in Ankeveen. Dit programma wordt drie keer herhaald (om 18.30, 19.30 en 20.30 uur).

Gebiedsaanpak Oostelijke Vechtplassen
Om te zorgen voor een aantrekkelijk plassengebied om in te wonen en te recreëren, heeft een groot aantal partijen in het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de natuur, de waterkwaliteit en de (water)recreatie in het oostelijke vechtplassengebied. Door deze integrale aanpak kunnen omvangrijke opgaven zoals de natuuropgave worden uitgevoerd. De ondertekenaars van het Gebiedsakkoord zijn:
– De provincies Noord-Holland en Utrecht
– De gemeenten Wijdemeren, Stichtse Vecht en Hilversum
– Waternet
– Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
– Plassenschap Loosdrecht
– Regio Gooi en Vechtstreek
– Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten
– Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
– Vereniging Hiswa
– Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron)
– Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV)
– Vereniging Verenigde Bedrijven Boomhoek
– Vechtplassencommissie
– Toeristische Kanobond Nederland (TKBN)
– Belangenvereniging Eerste Loosdrechtse Plas (BELP)
– Vereniging Kievitsbuurten
– Platform Recreatie en Toerisme Wijdemeren (via een steunbetuiging)
– ANWB (via een steunbetuiging)