40% van de gezinnen in armoede heeft moeite met invulling zomervakantie

Foto:

Nationaal Fonds Kinderhulp deelt 5.000 Zomerpretpakketten uit in Nederland

40 procent van gezinnen in armoede heeft moeite met invulling zomervakantie

Vandaag deelde Nationaal Fonds Kinderhulp samen met wethouder Werk & Inkomen Hilversum, Annette Wolthers de eerste van de 5.000 ‘Zomerpretpakketten’ uit tijdens een gezellige middag op de Werf35 in Hilversum. De pakketten vol zomeravontuur zijn bedoeld voor kinderen die in armoede leven en weinig bijzonders meemaken in de zomervakantie. Er is geen geld. Soms zelfs niet voor een ijsje. Terug op school in september voelen ze zich buitengesloten, want ze hebben geen avonturen meegemaakt om over te vertellen. Dat moet anders! Daarom komt Nationaal Fonds Kinderhulp dit jaar voor de derde keer met de Zomerpretpakketten. Een mooie sporttas vol kleine en grote avonturen; van zomerspeelgoed voor mooi én minder mooi weer, tot kaartjes voor een dagje uit met het hele gezin. Om zo ook kinderen in armoede een te gekke zomervakantie te bezorgen.
Ieder kind moet erbij kunnen horen, ook kinderen in armoede!” zegt Jan Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp, vol overtuiging. “We delen dit jaar 5.000 Zomerpretpakketten uit door heel Nederland, dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit doen we natuurlijk niet alleen. Verschillende sponsoren geven ons spullen of korting zodat wij deze pakketten kunnen samenstellen.”
Annette Wolthers, wethouder Werk & Inkomen Hilversum draagt de actie een warm hart toe. “Elk kind hoort erbij en doet ertoe. Het is heel belangrijk dat kinderen na zes weken zomervakantie op school met klasgenootjes kunnen kletsen over de beleefde vakantieavonturen. Daarom is deze actie van Kinderhulp ook zo goed.”
40 procent van de gezinnen heeft moeite met invulling zomervakantie
Met het Zomerpretpakket speelt Kinderhulp in op de behoefte van gezinnen die in armoede leven. Uit onderzoek (Nibud, 2019) is namelijk gebleken dat 1/5 van de gezinnen niet op vakantie gaat, omdat ze dit te duur vinden. 40 procent van de gezinnen met een inkomen beneden modaal heeft daar moeite mee. De helft hiervan heeft kinderen voor wie dit zwaar weegt en de vakantie lang duurt omdat ze niks bijzonder meemaken. Het percentage van gezinnen dat graag vaker buiten de deur iets zouden willen eten of drinken ligt met 40 procent hoger dan gemiddeld.
 
Grote vraag naar Zomerpretpakketten
Voorgaande jaren was de actie ook al een groot succes. En ook dit jaar is het enthousiasme groot vanuit de maatschappelijke organisaties die voor de kinderen aanvragen bij Kinderhulp. Dankzij alle hulp kunnen er dit jaar in plaats van 2.300 maar liefst 5.000 tassen vol zomeravontuur uitgedeeld worden aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Denk hierbij aan items als een gave opblaasband voor in het zwembad, zonnebrand, familiespelletjes, een echte leren bal (met pomp) en een dosis leesvoer. En daar blijft het niet bij! Er zitten ook kaarten bij voor een dagje uit naar een pretpark (keuze uit 10 pretparken verdeeld over heel Nederland), bioscoopbonnen en bonnen waarmee je zwemkleding kunt kopen. Alle ingrediënten voor kleine én grote zomeravonturen!
Kinderen met volwassen zorgen
Kinderen die opgroeien in armoede hebben vaak volwassen zorgen. En dat zou niet zo moeten zijn. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt deze kinderen. Bijvoorbeeld door een dagje uit in de zomervakantie mogelijk te maken of met een Zomerpretpakket. Daarmee kunnen ook deze kinderen delen in de vakantiepret, na de vakantie mooie vakantieverhalen op school vertellen en voelen ze zich niet meer buiten gesloten. Het zijn vaak de simpele dingen die een groot verschil. Denk aan zwemlessen, een fiets of een bijdrage aan een opleiding. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat ieder kind erbij moet kunnen horen.
 
De Zomerpretpakketten zijn mogelijk gemaakt door alle donateurs, sponsoren zoals de deelnemers van de VriendenLoterij, Mattie & Marieke van Qmusic én alle vrijwilligers die hebben geholpen met het inpakken van de pakketten.
Ieder kind moet erbij kunnen horen. Voor ruim 300.000 kinderen in ons land is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Zij groeien op in armoede en voelen zich buitengesloten. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt hen met onder andere een fiets, een opleiding, een dagje uit voor de nodige ontspanning en zwemlessen. Wij zijn er voor ze, ook als ze nergens anders terecht kunnen.

Reacties