Bedenk een kleur voor de liefde en je ziet rood…

Foto: Diederik van Maren

GROENE LIEFDE, BESTAAT DAT?

Bedenk een kleur voor de liefde en je ziet rood. Een tel later zie je rode hartjes.
Je wilt niet weten hoeveel rode hartjes ik vroeger getekend heb, met pen, met stift, met potlood.

Met een pijltje erdoorheen en dan aan de ene kant van het hartje mijn naam en aan de andere kant die van HAAR.
Altijd rode hartjes. Nooit groene hartjes. Heb je ooit groene hartjes gezien als het over de liefde gaat? Wel bij onderwerpen die met gezondheid te maken hebben, zoals op etiketten in de natuurwinkel, bij yoga retreats en vegan restaurants. Maar niet als het om de liefde gaat, want dan zijn de hartjes rood.

Waarom eigenlijk?
Heel simpel, wij zijn gewoontedieren, we volgen elkaar, wat anderen doen doen wij ook. We zijn dat rode hartje gewoon gewend en ook al zo lang. Maar wat nou als we het rode hartje vervangen door het groene hartje?

Het nieuwe groene hartje, het hartje dat vanaf nu staat voor de liefde.
Is dat gek?
Nee helemaal niet, liefde is misschien nog wel veel beter uit te drukken in de kleur groen. Ik ga je vertellen waarom.

GROENE DUURZAME LIEFDE

Een duurzame, groene liefde, hoe zou die eruitzien, wat mag ik daarvan verwachten? In wezen is dat de basis voor een langdurige relatie, voor het echte serieuze werk. Waarin je voor elkaar zorgt, in goede en in slechte tijden. Waarin je elkaar stimuleert in je plannen en ideeën, ook al verschillen die van elkaar.

In een relatie met als basis duurzaamheid en groen ben je lief voor elkaar, je geeft de juiste aandacht zodat je allebei kunt groeien op de manier die bij je past. Je behandelt elkaar goed en voorzichtig, dus niet als inwisselbaar of erger nog, als oud vuil. Er is sprake van wederzijdse verantwoordelijkheid en je denkt en voelt in de richting van de toekomst, van de lange termijn.

Dat wil toch iedereen?
Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip, maar het komt uiteindelijk neer op evenwicht.
Evenwicht in het samenspel tussen economie, het milieu en de mens. Als dat er eenmaal is, dan kun je spreken van een duurzame wereld en wie wil dat nou niet? Want tenslotte willen we de aarde niet uitputten, we willen ook voor latere generaties een schone en vreedzame toekomst.
Zo ben je in een duurzame relatie ook op zoek naar evenwicht. En dan gaat het om aandacht, seks, vertrouwen, liefde, verlangen en vooral vriendschap. Als dat allemaal mooi in balans is kun je gerust spreken van een prachtige ‘groene’ duurzame relatie en uiteindelijk is dat voor de meesten van ons een diepe wens.

Wel zul je er wat voor moeten doen, je zult veel moeten geven. In de gesprekken die ik voer lijkt het er af en toe op dat we dat een beetje zijn vergeten. De ander moet aan van alles voldoen, maar wat heb je zelf te bieden, te geven?

En dan heb ik het niet over je mooie kleren, je sexy lichaam, je stunning make-up, je mooie auto, je prachtige huis…
Cijfer jezelf eens weg en geef wat meer aan de ander.

Ik kan je alvast beloven dat je dat veel gaat brengen, vooral op de lange termijn.
Door de basis die je daarmee legt, het vertrouwen dat je ermee opbouwt, komt er heel veel energie vrij. Daar kun je dan vervolgens iedere dag weer fluitend van genieten, van alle gave dingen die het leven jullie dan te bieden heeft.
Nee, vanzelf gaat dat niet. Je zult consequent moeten zijn en goed in de gaten blijven houden wat je doel is, waarom en voor wie je het allemaal doet. Want vroeg of laat loopt het allemaal net even anders en dan zul je moeten incasseren.

En ook daar word je weer krachtiger van. Met de juiste mindset gaat dat zeker lukken.
Alleen zo kun je samen iets moois opbouwen en echt lang genieten van die duurzame, mooie, groene liefde!

Diederik
FOR EVER LOVE
www.diederikvanmaren.com

 

Reacties