Derde zaterdag van augustus is de Folkloredag Zaanse Schans

Foto: Mike Bink

Traditiegetrouw wordt op de derde zaterdag van augustus de Folkloredag op de Zaanse Schans gehouden.

Kom tussen 11:00 – 16:00 uur genieten van een compleet aanbod folkloristische activiteiten in het prachtige decor van het Zaanse erfgoed uit de 18e en 19e eeuw.

Ambachtsmarkt
De Folkloredag op de Zaanse Schans staat bekend om de vele ambachten die worden gedemonstreerd. Op geen enkel ander moment vind je zoveel oude ambachten tegelijk op één plaats. Verschillende beroepen van vroeger komen tot leven, van spinsters tot mandenmakers, van papierknippers tot klompenmakers.

Tijdens de demonstraties nemen de ambachtslieden je mee in het proces van bijvoorbeeld het zeildoek weven, touw slaan, het kuipen of kantklossen. Nieuwkomer dit jaar is de sokken breimachine. Hoewel heel vroeger sokken ‘gewoon met de hand gebreid’ werden, kun je tijdens de Folkoredag zien hoe de sokken breimachine werkt. Gestippeld, gestreept of gewoon effen; het breien gaat een stuk sneller met deze machine. Of kom een kijkje nemen bij Molen de Bonte Hen, daar kun je de harenmakerij aanschouwen.

Zilversmeden
Benieuwd hoe de zilversmid te werk gaat? Kom naar de demonstratie zilversmeden. Bovendien kun je hier ook zelf aan de slag. Laat al je creativiteit los op een mooi ontwerp en ga naar huis met je eigen zilverschat.

Muziek en dans
Naast alle ambachten, staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de Zaanse trek zakkers en Onderling Genoegen. De Folkloredag is een gezellig evenement vol beleving, ambachten, zang en dans. Mis dit niet!

Reacties