Verbeterde versie exoskelet maakt eerste stappen zijwaarts mogelijk

Foto:

 

NAARDENSE WILLEMIJN LAAT DWARSLAESIEPATIËNTEN OPZIJ STAPPEN

 

Willemijn Berkhout (22) uit Naarden maakt deel uit van het Project MARCH team, een studententeam van de TU Delft.

Zij maken het vierde prototype van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie in hun werkplaats in Delft.

Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in deze versie van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zij stappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet om nog meer rekening te kunnen houden met de wensen van gebruikers.

Willemijn is als Partnerships en Public Relations manager in het team verantwoordelijk voor de funding van het project en het contact met de publieksgroepen: ‘’Onze ideeën kunnen pas echt werkelijkheid worden door de ondersteuning van partijen op zowel financieel gebied als met materialen. Daarbij zorg ik er ook voor dat het doel van ons project meer onder de aandacht wordt gebracht”, legt Willemijn uit. ‘’Het mooiste aan het project vind ik de unieke kans om met een groep fanatieke studenten iets te ontwikkelen wat in de toekomst daadwerkelijk mensen kan helpen”.

Onthulling

Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH, over de onthulling: ‘’Wat een enorm gaaf moment om het exoskelet voor het eerst te kunnen laten zien. We zijn als team ontzettend trots op wat wij in een jaar hebben neergezet.’’ Sjaan Quirijns, teamlid met een dwarslaesie en gebruiker van het exoskelet, voegt hieraan toe: ‘’Na een jaar intensief te hebben samengewerkt met team is het natuurlijk super om te kunnen laten zien wat we dit jaar verbeterd hebben.”

Zijwaartse beweging

Kamphof ligt het nieuwe heupgewricht toe: “Om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet nog verbeteren. Het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit maakt opzij stappen mogelijk, wat bijvoorbeeld kan helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.” 

Snelle aanpassingen

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt. Kamphof legt uit: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst.”

Cybathlon

Het onthulde exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon. Tijdens de demonstratie zullen mensen met een lichamelijke handicap hun modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, aan het publiek tonen. Er moeten dagelijkse obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen worden. Kamphof: “Helaas hebben wij vorige week van de organisatie te horen gekregen dat de eerder geplande wedstrijd niet doorgaat. Wel zal bij de demonstratie duidelijk worden hoe de toevoegingen van dit jaar zich in de praktijk bewijzen. In mei 2020 zullen we bovendien met vijftien andere teams van over de hele wereld meedoen aan de wedstrijdeditie van de Cybathlon. We hopen hier te laten zien dat wij met Project MARCH, na de winst van vorig jaar, nog steeds vooroplopen als het gaat om exoskelet-technologie.’’

Project MARCH

Project MARCH zet zich in voor het ontwerp en de bouw van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie. Op lange termijn heeft het project het doel om het exoskelet beschikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen die daar baat bij heeft. Jaarlijks zet een nieuw team van TU Delft studenten zich geheel vrijwillig in voor de ontwikkeling van het ultieme exoskelet. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor. Dit studiejaar wordt voor het vierde jaar op rij aan het exoskelet gewerkt.

 

 

 

Pagina 1 van 22

Reacties

Cookieinstellingen