Noord – Hollandse monumentenschildjes dalen neer…

Foto:

De provincie Noord-Holland is begonnen met het uitreiken van provinciale monumentenschildjes.
De ruim 500 Noord-Hollandse monumenten kunnen dit schildje op de gevel aanbrengen.

Door het herkenbare ontwerp van de schildjes kunnen monumenten zich beter onderscheiden en zijn ze goed te herkennen vanaf de buitenkant.

Gedeputeerde Zita Pels reikt het eerste monumentenschildjes uit;

Bijzondere status
Het is een eer om de eerste monumentenschildjes uit te mogen reiken. Noord-Holland heeft een grote rijkdom aan erfgoed. Dankzij de vele eigenaren, bewoners en gebruikers van deze monumenten zorgen wij ervoor dat ons erfgoed levendig blijft en verzorgd wordt zodat ook de toekomstige generaties ervan kunnen genieten,” aldus gedeputeerde Zita Pels (cultuur & erfgoed). Met de schildjes wil de provincie de bijzondere status van onze monumenten zichtbaar maken voor iedereen. De gedeputeerde overhandigde vrijdag 30 augustus de eerste 2 schildjes voor een 17e eeuwse molenschuur met inpandige blokmaalderswoning in Nauerna en een 19e eeuwse watertoren in Assendelft.

Provinciale Monumentenschildjes
Cultureel erfgoed is belangrijk voor de provincie. Daarom zet de provincie zich in om erfgoed te behouden; onder meer door stolpboerderijen, kerken, industriƫle gebouwen, molens en dijken helpen te behouden door restauratie of herbestemming. Met het aanbieden van de monumentenschildjes wil de provincie eigenaren bedanken voor hun inzet en helpen meer bekendheid te geven aan ons erfgoed. Het ontwerp van het Provinciaal Monumentenschildje is uniek, omdat het een combinatie is van het rijksontwerp met het provinciale wapen. Hoofdvorm en afmeting zijn gelijk, de variant zit in kleur en titel. De momumentenbordjes kunnen via een formulier worden aangevraagd.

500 provinciale monumenten
Monumenten zijn in Nederland wettelijk beschermd. Noord-Holland telt ongeveer 14.000 rijksmonumenten, duizenden gemeentelijke monumenten en 500 provinciale monumenten. Deze laatste zijn in het provinciaal erfgoedregister opgenomen. Noord-Holland beschermt monumenten die typisch zijn voor de provincie en het unieke landschap ervan benadrukken. Denk aan stolpboerderijen, dijken, molens en gemalen.

Reacties