Open Monumentendagen Naarden Bussum Muiden Muiderberg 14 en 15 september

Foto:

Komend weekend wordt in heel Nederland Open Monumentendag gevierd. Het landelijke thema is dit jaar ‘Plekken van plezier’. Er zijn weer heel veel activiteiten en bezoekers kunnen een kijkje nemen in tal van historische gebouwen.

Meestal gratis en in veel gevallen met een rondleiding door een gids. Ook in Naarden, Muiden en Bussum valt weer veel te beleven.

Naarden
De officiële opening vindt plaats op zondag 15 september 12.00 uur. Burgemeester Han ter Heegde onthult een kanon bij het Nederlands Vestingmuseum. ’s Middags verwacht het museum hoog bezoek van Duke of Wellington, held van de slag bij Waterloo in 1815. Hij wordt begeleid door soldaten van het toenmalige Britse leger. In en bij de haven kunt u historische schepen en historische auto’s bekijken en kennismaken met oude ambachten. In de Marktstraat zijn er Oudhollandse kinderspelen en muzikale optredens. De toren van de Grote Kerk is open en om 14.00 uur treedt in de kerk het Amsterdams Jeugdorkest op. In cultureel centrum de Mess wordt ’s middags drie keer een cabaretprogramma opgevoerd. Er zijn rondleidingen op Bastion Oranje en op Bastion Nieuw Molen kan Vestingbrouwerij Comenius bezocht worden.
Zie voor het complete programma de website openmonumentendagnaarden.nl.

Bussum
Zoals gebruikelijk wordt het programma in Bussum verzorgd door de Historische Kring Bussum. In het Concordiagebouw aan de Graaf Wichmanlaan 46 vinden op 14 en 15 september allerlei activiteiten plaats.
Unieke filmbeelden, muziek, korte lezingen, ouderwetse kinderspelen, expositie met foto’s van feesten, kermis, bioscoop en zwembaden. En zondagmiddag kunt u mee op een rondtoer van drie kwartier in een open cabriobus langs Bussumse ‘Plekken van Plezier’. Start vanaf gebouw Concordia: elk uur van 12.00 t/m 16.00 uur.
Verder kunt u zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan de Majella Kapel (Iepenlaan 26), de RK Mariakerk (Brinklaan 40), de Spieghelkerk (Nieuwe ’s Gravelandseweg 34) en de Algemene Begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg.
Zie ook de website historischekringbussum.nl​​​​​​​.

Muiden en Muiderberg
Hier verzorgt de Historische Kring Stad Muiden het programma, dat plaatsvindt op zaterdag 14 september. In Muiderberg kunt u Molen de Onrust aan de Boezemkade 1 bezoeken.
In Muiden houdt Tuinvereniging Nooit Gedacht tussen 10.30 en 14.00 uur een oogstmarkt. Verder kunt u gratis diverse historische gebouwen van binnen bekijken: de Westbatterij (Westzeedijk), de Grote of St. Nicolaaskerk (Kerkstraat 3), de H. Nicolaaskerk (Herengracht 83) en de Kazerne (Kazernestraat 10).

Reacties