Rehobothschool uit Huizen wint E-waste Race Gooi en Vechtstreek 2019!

Foto:

Vier weken lang zijn 10 deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze 21.572 oude elektronische apparaten op. Basisschool De Rehoboth uit Huizen is met 7.280 apparaten en een score van 4.010 de winnaar van de E-waste Race.

Wethouder Marlous Verbeek en Harrie Bakker van de GAD overhandigden de leerlingen de prijs, een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.

Van 16 september tot 11 oktober hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De leerlingen van KinderCampus Hilversum, L.W.J. Van Hasseltschool Hilversum, PCBS Rehoboth Huizen, Jan van Rijckenborghschool Hilversum, De Gooische School Laren, Goudenregenschool Hilversum, Kors Breijerschool Weesp, Da Costaschool Hilversum, IPS Hilversum en De Zuidwend Eemnes (i.s.m. Kringloopcentrum Eemnes) deden mee aan de wedstrijd.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Op de vraag wat het raarste apparaat was wat de leerlingen de afgelopen tijd hadden ingezameld, kwamen twee bijzondere antwoorden: een keyboard dat het nog deed en een schilderij met kerstverlichting! De leerlingen geven aan om uiteenlopende redenen mee te doen aan deze race. De belangrijkste reden is het milieu en het zuinig zijn op grondstoffen. Maar ook de wens om bereikbaar te blijven in de toekomst én de mooie hoofdprijs maakten dat de scholieren zich wilden inzetten. Ze hadden zich slim opgedeeld in teams waarbij elk team een eigen verantwoordelijkheid had.

Nationale Recyle Week
De E-waste Race Gooi en Vechtstreek valt dit jaar vlak voor de Nationale Recycle Week. Gemeenten, producenten en retailers willen hiermee Nederlanders overhalen hun afgedankte elektronische apparaten vaker in te leveren bij de juiste e-waste inleverpunten. De campagne ‘Iedereen Recyclet’ start op 14 oktober. De GAD heeft er een leuke winactie aan verbonden die te vinden is op de social media kanalen: lever je oude elektrische apparaten in en maak kans op een Fairphone 3!

De E-waste Race is een initiatief in samenwerking met GAD en Weee Nederland. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Reacties