Het Amsterdams Gemengd Koor brengt 2 Stabat Maters: Rossini en Szymanowski

Foto: Pieter van Straaten

Het Amsterdams Gemengd Koor brengt twee Stabat maters van de Italiaanse operacomponist Rossini en van de Poolse componist Szymanowski.

Deze twee Stabat Maters verschillen erg van elkaar, maar zijn allebei prachtig en boeiend.

In Rossini’s Stabat mater (1842) word je meegesleept van verstilde droefheid naar uitbundige hartstocht.
Het stuk wordt afgesloten met een donderende fuga: kippenvel!

Karol Szymanowski laat ons kennismaken met de Poolse traditionele religieuze muziek en drukt in zijn adembenemende Stabat (1926) zijn pure gevoelens uit. Hij dringt direct door tot de kern en hij ons laat meelijden met de Moeder en haar Zoon.

U hoort tussendoor ook het korte, indrukwekkende Pater Noster (1991) van de Letse componist Vasks,
een kort klassiek werk met een zekere lichtheid. Het stuk ademt een soort vredige meditatie uit.

Kaarten kunt u bestellen via de website van Het Concertgebouw.

https://www.concertgebouw.nl/concerten/amsterdams-gemengd-koor-stabat-mater-van-rossini-tot-szymanowski/25-10-2019

Vrijdag 25 oktober, Het Concertgebouw Amsterdam, 20.15 uur.

Het Amsterdams Gemengd Koor zingt het Stabat mater van Gioacchino Rossini en het Stabat mater van de Poolse componist Karol Szymanowski.

Het Amsterdams Gemengd Koor
Het Amsterdams Gemengd Koor is een ervaren amateurkoor van 130 zangers en treedt twee tot drie keer per jaar op in Het Concertgebouw. Naast bekende grote oratoria als Bachs Matthäus-Passion, het Requiem van Verdi en de Messiah van Händel staan er ook geregeld modernere werken op het repertoire, zoals van bijvoorbeeld Jenkins, Britten, Rutter en Vasks. Het Amsterdams Gemengd Koor bestaat al ruim negentig jaar. Onder de bezielende leiding van dirigent Paul Valk combineert dit koor muzikale kwaliteit met passie voor het zingen.

Twee Stabat maters
Het Stabat mater is van oorsprong een Middeleeuws liturgisch gedicht. De tekst van de hymne beschrijft de smart van Maria bij de kruisdood van haar zoon. Het Stabat mater van Rossini wordt door velen beschouwd als zijn laatste meesterwerk. Het is een prachtig koorstuk met vele ontroerende vocale hoogtepunten. Karol Szymanowski is de bekendste Poolse componist van de twintigste eeuw. Zijn Stabat mater is een Poolse equivalent van de Latijnse hymne en combineert Gregoriaanse melodieën met Poolse religieuze en folkloristische liederen. Dit Stabat mater is een muzikaal evenwichtig, prachtig koorwerk.

Reacties