ANBO: Nederland onveiliger door sluiting pinautomaten.

Foto:

Vanaf begin deze week sluiten banken voorlopig hun geldautomaten ’s nachts om plof kraken tegen te gaan.

Alle pinautomaten die buiten staan, zijn tussen 23.00 uur ’s avonds en 07.00 uur ’s ochtends buiten werking. Deze maatregel maakt Nederland niet veiliger, vindt ANBO. En dat bleek ook direct deze week!

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij vinden dit geen goede maatregel, want het zorgt niet alleen voor dat mensen minder goed kunnen beschikken over contant geld. Maar het is ook schijnveiligheid. Want criminelen gebruiken steeds vaker zware explosieven om een plofkraak te doen. Wat als dit nu overdag gebeurt? Dat is toch veel gevaarlijker? Dan is de kans immers groter dat er mensen in de buurt zijn en er slachtoffers vallen. En de kans op overvallen ’s nachts neemt ook toe. Een slechte zaak, vinden wij.”

Contant geld blijft belangrijk
Al jaren neemt het aantal transacties met contant geld af. Maar in absolute zin is het gebruik van contant geld nog steeds heel groot. Cijfers van de Betaalvereniging Nederland laten zien dat er in 2018 nog 2,5 miljard transacties aan de toonbank (in winkels e.d.) met contant geld plaatsvonden.

Mensen kiezen er niet alleen voor om contant te betalen. Er zijn ook miljoenen mensen die niet kunnen internetbankieren en daarom sterk afhankelijk zijn van contant geld. Dat zijn niet alleen ouderen, maar ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven, laaggeletterden of mensen met een beperking.

ANBO zit zich in voor behoud contant geld
ANBO vindt dit dan ook geen goede maatregel. Wij vinden dat er maatregelen moeten komen die plofkraken écht voorkomen. Liane den Haan: “Wij blijven ons er voor inzetten dat onze achterban altijd eenvoudig en veilig aan contant geld kan komen.”

Al 119 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

www.anbo.nl

Reacties