Comenius en Rembrandt door de ogen van Henk Roos 19 januari

Foto:

19 januari 2020: Lezing ‘Comenius en Rembrandt’

Het is in 2020, 351 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. 2020, een Comeniusjaar’ is het 350 jaar geleden dat Jan Amos Comenius overleed. Het was ook de tijd dat de Moravische theoloog, pedagoog en filosoof Comenius in Amsterdam woonde. Rembrandt en Comenius woonden bij elkaar in de buurt en hebben elkaar gekend. In de lezing wordt kort ingegaan op de turbulente levensgeschiedenis van Comenius, met speciale aandacht voor zijn Amsterdamse periode.

In die periode zal hij zeker kennis gemaakt hebben met Rembrandt van Rijn. In Rembrandts ’Portret van een oude man’ (Uffizi, Florence, 1665) hebben kunsthistorici Jan Amos Comenius herkend. En er lijken nog meer relaties te zijn tussen de oude schilder en de oude geleerde. Beide mannen kunnen worden gezien als ’vrije geesten’.

Het Comenius Museum is in het bezit van een zeer goede kopie van het portret dat Rembrandt van Comenius maakte. In de lezing hoort u meer over het wonderlijke verhaal achter dit portret.

Henk Roos

Henk Roos (1948) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was vele jaren tekenleraar aan het Comenius College in Hilversum. Al in zijn studietijd was hij geboeid door de figuur van Comenius. Met name de rol van Comenius als pionier van het tekenonderwijs sprak hem aan. Sinds zijn pensioen maakt hij deel uit van de Raad van Advies van het Comenius Museum. Hij verzorgt cursussen aan de Volksuniversiteit Hilversum en geeft lezingen over lopende kunsttentoonstellingen.

De identiteit van de maker van de ’Naardense kopie’ van Rembrandts Comeniusportret is niet bekend. Er zijn wel vermoedens. Roos deed er onderzoek naar en zal er in zijn lezing over vertellen.

Praktische informatie:
Datum: 19 januari 2020.
Tijd: 15.00-16.30 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.
Spreker: Henk Roos.
Titel lezing: Comenius en Rembrandt.
Kosten: € 12,50 (entree, koffie/thee, lezing tezamen), Museumkaart: € 6,=.
Aanmelden: via 035-694 30 45 of via: [email protected]

Comenius Museum:
Het Comenius Museum is een klein cultuurhistorisch museum dat als doel heeft het gedachtengoed van Comenius levend te houden. Het bestaat uit museum en mausoleum waar Comenius begraven ligt.

Henk Roos

Reacties