Larense kermistraditie in corona-tijd

Foto: Karel Loeff

Vier kermisattracties voor kinderen staan vanaf 3 juli gedurende 10 dagen in het Larense centrum opgesteld. Laren is daarmee een van de eerste gemeenten in ons land die op een dergelijke manier toch de kermistraditie levend houdt.

De Corona-crisis zorgde ervoor dat het kabinet half maart heeft besloten om evenementen tot 1 september te verbieden. Daarmee kwam ook de Larense zomerkermis, het oudste evenement van Laren, te vervallen. De stichting kermis Laren, die de kermis organiseert, heeft daarom moeten besluiten de editie 2020 niet door te laten gaan.


Op 24 juni heeft het kabinet besloten dat evenementen toch door kunnen gaan, echter over de vergunningprocedure en voorwaarden moeten de gemeenten besluiten, en dat kost tijd. Om binnen een week met in acht neming van alle richtlijnen een volwaardige Larense kermis te kunnen organiseren is daarom niet mogelijk.

Intussen was er, voor dit onverwachte kabinetsbesluit viel, achter de schermen echter hard gewerkt om toch een oplossing te vinden om begin juli op bescheiden wijze een klein aanbod aan (kinder)attracties te vergunnen. En dat is gevonden binnen het zogenaamde standplaatsenbeleid.

Met de Stichting Feestweek Laren NH, verantwoordelijk voor de festiviteiten rond Koningsdag, hebben we samengewerkt om de draaimolen een plaats te geven. Op deze manier kunnen opa’s en oma’s en ouders zo de allerkleinsten toch iets meegeven van de Larense kermistraditie. De attracties worden verspreid door het dorp opgesteld, waardoor een looproute ontstaat langs de kermiszaken. Het gemeentebestuur van Laren verleent er haar medewerking aan, omdat door de opstelling drukte op één plaats vermeden wordt.

Wat is er te beleven?

Voor de basiliek staat de kindercarrousel van Johan Paashuis, die altijd met Koningsdag in Laren is te vinden.

Bij de vijver van de Coeswaerde kunnen de kinderen, heel toepasselijk, eendjes vissen voor mooie cadeaus.

Op de plek van de standplaats voorheen van Dick’s bloemenkiosk kunt u nougat, kaneelstokken en andere kermislekkernijen kopen.

En ten slotte op het kermisterrein zelf zijn Toon en Greta Verwijk te vinden, die meer dan 40 jaar in Laren stonden met hun schietsalon. Zij bakken nu op dezelfde plaats overheerlijke oliebollen en ander kermisgebak.

De attracties zijn open van vrijdag 3 juli tot en met zondag 12 juli, gedurende de gewone winkeltijden. Uiteraard wordt rekening gehouden met de geldende maatregelen rond Covid-19, zoals de 1,5 meter afstand.

10de Kermismis
Ook voor de speciale Kermismis, die dit jaar voor de 10e keer zou plaats vinden op de botsautobaan, is een oplossing gevonden. Voorganger Bernard van Welzenes zal voor het eerst een feestelijke viering houden in de poffertjeskraam op de Brink, op zondag 12 juli om 11.00.
De livestream zal onder meer te volgen zijn via de Facebookpagina van Stichting Kermis Laren.

Zoals bekend is de Larense poffertjeskraam de oudste en meest oorspronkelijke van Nederland en reisde deze vroeger uitsluitend op grote kermissen als Groningen, Leiden en Laren.

Op welke wijze belangstellenden de mis zelf kunnen bijwonen wordt later bekend gemaakt. Kermisexploitanten krijgen echter voorkeur. Juist zij zijn, doordat ze door de maatregelen rond Covid-19 niet hun beroep kunnen uitoefenen, zwaar getroffen.

De kermis mis biedt, samen met gunning van standplaatsen voor deze vier attracties, een teken van hoop vanuit Laren voor de kermisexploitanten voor een snelle terugkeer naar de normale samenleving, waar zeker ook plaats moet zijn voor collectieve ontspanning en vertier.

Voor meer informatie: Karel Loeff, 06 21 81 23 23

Bedankt Karel voor dit leuke bericht!

Wilt u ook een evenement delen? [email protected]

Reacties