5 jaar cel en tbs voor man die thuishulp probeerde te doden

Rellers aangepakt
Foto: www.rechtspraak.nl

Een 49-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. De man sloeg vorig jaar mei vanuit het niets een vrouw met een steen op haar hoofd. Ook probeerde hij haar nek te breken.


De verdachte verbleef op dat moment al in een tbs-kliniek en pleegde het feit nadat hij niet was teruggekomen van onbegeleid verlof.

Thuishulp
Op 23 mei 2019 was het slachtoffer aan het werk in een woning in Utrecht. Ze hielp de bewoonster in het huishouden. Terwijl ze bezig was met de afwas kwam er ineens een onbekende man uit de slaapkamer: de verdachte. Hij liep de keuken in en sloeg haar op haar hoofd met een tas waarin een steen zat. De vrouw rende naar de voordeur, maar de man wist haar in de hal toch tegen te houden. Daar pakte hij haar nek vast. Het slachtoffer verklaarde dat de man haar hevig naar links en rechts bewoog. Hij maakte bewegingen alsof hij haar nek wilde breken.

Bekentenis
Dit alles vond plaats nadat de verdachte op kort, onbegeleid verlof vanuit een tbs-kliniek was geweest. Hij keerde hier echter niet van terug en is tegen de afspraken in bij een vrouw blijven slapen. Hij gebruikte toen ook drank en drugs. De verdachte heeft bekend dat hij in die woning het slachtoffer heeft belaagd. Hij verklaarde dat de steen waarmee hij sloeg in de slaapkamer lag waar hij al een paar uur was. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het feit pleegde op een moment dat hij al terug had moeten zijn in de tbs-kliniek.

Opnieuw tbs
De verdachte is al eerder veroordeeld voor ernstige geweldsmisdrijven. Hij kreeg daarvoor lange gevangenisstraffen. Ook kreeg hij toen tbs met dwangverpleging opgelegd die al meerdere keren is verlengd. Dit weegt bij het opleggen van de straf in het nadeel van de verdachte mee. De verdachte heeft een persoonlijkheidsstoornis. De tbs-behandeling die de man tot op heden heeft gehad, heeft hem niet of nauwelijks geholpen. De stoornis, in combinatie met het gebruik van drank en drugs, speelt bij de verdachte steeds weer op, vooral als hij enige vrijheid heeft. Gelet op de ernst van de problematiek, én dat sprake is van een hoog recidiverisico, is een tbs-maatregel de enige optie om het gevaar op herhaling te beperken en de veiligheid van de maatschappij te waarborgen.

strong>De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 5 jaar, met, opnieuw, tbs met dwangverpleging. Deze straf had de officier van justitie ook geëist. Ook moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van bijna 9.500 euro.

Reacties