Eerste permanente tegel Houd de lijn vrij in Huizen

Foto:

Opvallende blauwe tegels wijzen inwoners op belang van vrijhouden blindegeleidestroken

Bij Koninklijke Visio Elisabeth Kalishuis aan de Bovenweg 2 in Huizen werd dinsdag 7 juli de eerste ‘Houd de lijn vrij’ stoeptegel gelegd. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Maarten Hoelscher (Inclusieve samenleving) en cliënten en medewerkers van Visio. De opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels.

Achtergrond
In 2019 deed de gemeente Huizen mee aan de actie ‘Houd de lijn vrij’. Inwoners werden onder andere met plaktegels gewezen op het belang van het vrijhouden van blindegeleidestroken. De gemeenteraad besloot om bij knelpunten in de gemeente permanente signaleringstegels naast de blindegeleidestroken aan te brengen. Met het plaatsen van de eerste permanente tegel wordt uitvoering aan dit besluit gegeven.

Veiliger over straat
Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties op.

Knelpunten
Cliënten van Visio hebben bij de gemeente Huizen aangegeven waar de belangrijkste knelpunten met betrekking tot het niet vrijhouden van de blindegeleidestroken liggen en waar regelmatig fietsen en/of auto’s op of vlak naast de blindegeleidestrook worden geparkeerd. Knelpunten zijn bijvoorbeeld de looproute van het busstation Huizen naar het Oude Raadhuisplein, de Marke/de Meenthoek en de hoek Gemeenlandslaan/’t Merk bij de bushalte. In opdracht van de gemeente Huizen worden op deze plekken de komende weken permanente tegels aangebracht.

Inclusieve samenleving
Wethouder Maarten Hoelscher vindt het van groot belang dat Huizen toegankelijk is voor iedereen. “Iedereen moet veilig over straat kunnen lopen. Ook als je blind of slechtziend bent. De geleidestroken helpen daarbij. Veel mensen staan daar niet bij stil en parkeren hun fiets op zo’n strook. Meestal onbewust. De ‘Houd de lijn vrij’ tegels maken hen daar op attent. Zo zorgen we gezamenlijk voor een inclusieve samenleving.”

Visio
Een cliënt van Visio benadrukt hoe belangrijk de blindegeleidestroken voor blinden en slechtzienden zijn. “Mensen zijn over het algemeen heel behulpzaam, maar je helpt me nog meer als je de geleidelijn voor mij vrij houdt, dan heb ik namelijk geen hulp nodig en kan ik het zelf!”

Reacties