Van zonovergoten landschappen tot scenes in felle spotlights in Singer Laren

Café de Nuit, Jan Sluijters
Foto: Singer Laren

‘Schilders van licht’ in Singer Laren

Van zonovergoten landschappen tot scènes in felle spotlights, Schilders van licht. Monet tot Sluijters presenteert in diverse thema’s hoe kunstenaars rond 1900 licht weergeven. Zo schildert Claude Monet impressies van natuurlijke lichtval, stippelen Jan Toorop, Co Breman en Ferdinand Hart Nibbrig vibrerende lichteffecten en experimenteert Jan Sluijters met kleur om de sensatie van licht te verbeelden. Leo Gestel vangt in zijn portretten het ‘innerlijke licht’ van zijn modellen, terwijl Kees Maks zijn schilderijen ensceneert in kunstlicht. Ten slotte gaan diverse kunstenaars op reis naar het mediterrane licht. De tentoonstelling Schilders van licht. Monet tot Sluijters is te zien van 1 september t/m 10 januari 2021.

Claude Monet, De Dam en de sluizen aan de Achterzaan,1871, olieverf op doek, 44 x 72,5 cm, Singer Laren, bruikleen Van Vlissingen Art Foundation

Van de nood een deugd maken
Het idee voor de tentoonstelling is uit nood geboren. Door de coronacrisis moest een geplande tentoonstelling over Théo van Rysselberghe verplaatst worden naar 2021. De vervanger is een sprankelende expositie met schilderijen uit de verzameling van Singer Laren. Een aantal van de werken is afkomstig uit de Collectie Nardinc (schenking Els Blokker-Verwer in 2018) en is nooit eerder in Singer Laren te zien geweest.

Co Breman, Gezicht op Capri, 1917, olieverf op doek, 100 x 100 cm, particuliere collectie

Een focus op licht
Na de 17de eeuw wordt het licht in de loop van de 19de eeuw opnieuw een belangrijk onderwerp voor kunstenaars. Schilders verruilen hun ateliers om ter plekke te gaan werken de buitenlucht, ook in kunstenaarskolonie Laren. Dit markeert het begin van een decennialange focus op licht

Jan Sluijters, Café de Nuit – Café Olympia, Parijs, 1906, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc

“Ook zonder kostbare bruiklenen en een lange voorbereiding blijkt het mogelijk om een troostgevend en letterlijk verlichtend beeldverhaal te schetsen. Met zijn sterke focus op impressionisme en modernisme, leent de kunstverzameling van Singer Laren zich bij uitstek om schilders van licht in de schijnwerpers te zetten. Enkele goed gekozen bruiklenen maken het verhaal compleet.” Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur.

Jo Koster, Meisje met zonnehoed, 1911, olieverf op doek, 40 x 40 cm, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde catalogus Schilders van licht. Monet tot Sluijters (ISBN 978-90-72853-23-3, prijs €18,50 (incl. btw), uitgever Singer Laren).

Stuur ook uw tentoonstelling en agenda naar [email protected] ! Wij plaatsen gratis.

Reacties