Tbs-maatregel met dwangverpleging voor moordenaar Baarns echtpaar verlengd

Foto:

Verlenging van tbs-maatregel met dwangverpleging met twee jaar voor man die in 1999 Baarns echtpaar doodde. Het huidige beveiligingsniveau blijft gewenst en noodzakelijk om de veiligheid te kunnen waarborgen.

UTRECHT – De tbs-maatregel met dwangverpleging voor de man die in 1999 een echtpaar uit Baarn doodde, is door de rechtbank Midden-Nederland met twee jaar verlengd. Volgens de inrichting waar de man verblijft is bij hem nog steeds sprake van meerdere stoornissen en is het recidiverisico hoog. Het advies van de inrichting is om zijn behandeling met twee jaar te verlengen. De rechtbank neemt dit advies over.
Tbs-verlenging
De man werd in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op een echtpaar uit Baarn. De tbs-behandeling startte in september 2014. Sindsdien is de maatregel steeds met twee jaar verlengd. Bij de man is sprake van verschillende stoornissen. De instelling waar hij verblijft komt tot de conclusie dat in de afgelopen jaren geen verandering is gekomen in zijn problematiek. Volgens de rechtbank is verlenging van de tbs-maatregel nodig om de veiligheid van anderen te kunnen waarborgen.
Dementie
De inmiddels 76-jarige man lijdt aan dementie. Zijn advocaat pleitte daarom voor een verlenging van de tbs-maatregel voor de duur van slechts één jaar. Volgens de raadsman is het onzeker hoe de gezondheid van de man zich ontwikkelt en is het maar de vraag of het verblijf in een tbs-kliniek noodzakelijk blijft. De rechtbank gaat voorbij aan dit verzoek. Een deskundige lichtte op zitting toe dat binnen een jaar geen ontwikkelingen in het ziekteverloop worden verwacht die van invloed zijn op het recidiverisico. De rechtbank neemt daarom het advies over om de tbs-maatregel langer te laten duren dan één jaar en verlengt de maatregel met twee jaar.

Reacties