Gezelligheid in Mauritshuis klinkt als muziek in de oren

The Kik voor het Mauritshuis
Foto: Mauritshuis

De formatie The Kik is de nieuwe artiest in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Spinvis met het nummer ‘Parel’, MEROL met ‘Slippertje’, Harrie Jekkers met ‘Gezicht op Delft’ en Willie Wartaal met ‘Mootje’ gingen hen voor. Met een dosis energie, bravoure en een vleug humor gaat deze Rotterdamse/Tilburgse formatie het verhaal achter een schilderij uit de collectie van het Mauritshuis tot leven brengen. Momenteel legt The Kik is gegrepen door het liefdesverhaal in het Mauritshuis en legt nu de laatste hand aan de opnames van het nieuwe nummer. In de tweede week van december 2020 staat de release op de planning. Tipje van de sluier: de band heeft zijn oog laten vallen op een liefdesverhaal van meer dan 350 jaar oud.
De rondleiding
Dave von Raven, leadzanger en gitarist van The Kik, mocht in zijn eentje op pad gaan in het (tijdelijk gesloten) Mauritshuis, om zich te laten inspireren door de grootheden uit de 16de- en 17de-eeuw. In eerste instantie ging Dave op zoek naar ‘gezelligheid’ in kunst. Het schilderij Dansende boeren bij een Boheemse herberg (c.1610) van Roelant Savery trok gelijk zijn aandacht. Op het kunstwerk wordt uitbundig feest gevierd. Mensen eten, drinken, dansen en vrijen. Dave: ‘Helemaal spekkie naar mijn bekkie. Alles waar ik van hou is vertegenwoordigd in dit schildeij.’

Uiteindelijk was er één werk (of eigenlijk twee werken) waartoe hij zich nóg meer aangetrokken voelde. Een tweeluik met de portretten van een verloofd stel: Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen (1538-1539). Onlangs werden de portretten van het bruidspaar weer bij elkaar gebracht, na bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar te zijn gescheiden. Dave von Raven: ‘Er kan maar één de winnaar zijn. Als ik dan zo’n ingrijpend liefdesverhaal hoor als dit, dan kun je dit niet laten liggen. Dus toch weer een liefdesliedje.’
Van de rondleiding is een video gemaakt die hier te zien is The Kik

The Kik
The Kik is bekend door hun jaren zestig sound en laat zich veelal inspireren door grootheden als The Beatles en Boudewijn de Groot. Kenmerkend zijn hun liedjes met meisjesnamen in de titel, als Simone en Angela.

Jakob en Elisabeth
De Keulse schilder Bartholomäus Bruyn de Oude (1493-1555) vereeuwigde Jakob en zijn verloofde Elisabeth, kort voor hun huwelijk in 1539, op twee panelen. Ze waren letterlijk met elkaar verbonden door een scharnier. De eenheid van beide portretten ziet men ook terug in de azuurblauwe lucht op beide kunstwerken. Daarnaast leunt Jakob op een balustrade die doorloopt van het ene schilderij naar het andere. De twee portretten werden aan het eind van de 19de eeuw van elkaar gescheiden – Elisabeth kwam vervolgens in het Mauritshuis terecht, maar Jakob raakte zoek. Toen zijn portret onlangs opdook bij een kunsthandelaar kocht het Mauritshuis het schilderij. En bracht het stel weer bij elkaar, zodat Jakob zijn Elisabeth na 125 jaar eindelijk weer mocht ontmoeten.

Kijk voor meer informatie op: www.mauritshuis.nl/thekik

Bijlagen Dave (The Kik) bij portretten Jakob en Elisabeth, Dave (The Kik) voor het Mauritshuis

Bekijk het Mauritshuis met je oren
Met het project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

NN Group
NN Group (o.a. Nationale-Nederlanden) maakt Bekijk het Mauritshuis met je oren mede mogelijk. Als partner en hoofdsponsor zet NN zich samen met het Mauritshuis in om een breder publiek te enthousiasmeren voor het museum en zijn bijzondere collectie. NN heeft op het gebied van cultuursponsoring een lange geschiedenis met investeringen in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Het hoofdkantoor van NN Group bevindt zich in Den Haag.

Reacties