Verdachte drugshandel aangehouden in Bussum

Arrestatie in Bussum
Foto: Politie Gooise Meren

Verdachte drugshandel aangehouden in woning Bussum

In de vroege ochtend van dinsdag 8 december 2020 is in Bussum Zuid een man aangehouden die ervan wordt verdacht drugs te dealen. De aanhouding vond plaats na uitgebreid onderzoek door de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeente. Het onderzoek maakte deel uit van een integrale aanpak tegen drugshandel en ondermijning.

Verdachte (23) is aangehouden in een woning aan de Ruysstraat in Bussum. Hij wordt ervan verdacht drugs te leveren aan een grote groep verslaafden binnen de regio Gooi en Vechtstreek. Bij het doorzoeken van de woning zijn drugs aangetroffen en onder andere de daarbij horende verpakkingsmaterialen. Het gaat waarschijnlijk om harddrugs. In een voertuig is een boksbeugel gevonden. Alles is in beslag genomen.

Burgemeester Hans ter Heegde is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente: “De handel in drugs moet hard worden aangepakt. Je moet er niet aan denken dat vaak jonge mensen afhankelijk worden gemaakt van drugs en dat anderen daar geld aan verdienen. De onderwereld is een nare, criminele en gevaarlijke wereld, daar moeten we onze inwoners tegen beschermen. Niet voor niets dat we naast repressie inzetten op preventie door jongeren bewust te maken van de gevaren. Drugshandel- en gebruik maken levens kapot, niet alleen van het individu, maar van hele gezinnen of groepen daaromheen.”

Verdovende middelen en witwassen
Drugs en de handel in drugs zijn een groot probleem in Midden-Nederland. Denk aan liquidaties, geweld, bedreigingen én ondermijning. Om in drugs te kunnen handelen heeft een dealer (of zijn baas) voorzieningen in de bovenwereld nodig. Bijvoorbeeld om illegaal verkregen vermogen wit te wassen. Dit noemen we ondermijning.

stop ondermijning samen

Drugshandel en ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. Inwoners worden gevraagd om signalen door te geven aan de politie door te bellen met 0900 88 44 of via politie.nl. Melden kan ook bij de gemeente (035 270 00 00 of [email protected]) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
Voorbeelden van signalen zijn:
– Jongeren die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers.
– Een geparkeerde auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’.
– Veel aanloop bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden.

Preventie
Om te voorkomen dat jongeren in de drugshandel terechtkomen, werkt de gemeente samen met hulpverleners, jongerenwerk en jeugdagenten en –BOA’s. Ook wil de gemeente in contact komen met ouders van kinderen die kwetsbaar zijn en gevoelig voor intimidatie of verleidingen. We onderzoeken hoe we via scholen het gesprek met jongeren kunnen voeren over drugsgebruik en drugscriminaliteit. De gemeente zet daarnaast straatsjablonen in om aan jongeren de boodschap af te geven dat drugs dealen niet loont. De straatsjablonen zijn onderdeel van de campagne Straatwaarde(n) en zijn ontwikkeld door het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC).

Meer informatie over de donkere wereld van de drugshandel en ondermijning is te vinden op: stopondermijningsamen.nl

Reacties