Nieuwe horizon voor tentoonstelling ‘Weids’ in Stedelijk Museum Alkmaar

George ten Berge, Gezicht op de duinen bij Bergen, 1856
Foto: collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar verlengt de tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ tot 22 augustus 2021. De tentoonstelling, die in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt georganiseerd, was nog maar twee weken voor publiek te zien toen musea in verband met de lockdown moesten sluiten.

Weids! laat zien hoe kunstenaars van alle tijden en stromingen de karakteristieke elementen van dit vlakke polderland hebben verbeeld. Interpretatie, stijl en techniek verschillen soms hemelsbreed, maar altijd schemert de liefde voor Noord-Holland helder door. Op Weids! zijn bijzondere werken te zien van onder andere 17e -eeuwse meesters als Claes van der Heck en Hendrick Vroom, van grote namen uit de ‘Bergense School’ als Leo Gestel en Arnout Colnot, van de aan de Cobra-groep gelieerde Eugène Brands en zelfs van de vooral van strips bekende Peter Pontiac. De in Noord-Holland bijna altijd zichtbare horizon loopt als een eindeloze streep door de tentoonstelling en verbindt alles met elkaar.

De tentoonstelling Weids! sluit naadloos aan bij het themajaar Ode aan het landschap 2021. De eerder geplande tentoonstelling over Rudi van de Wint wordt verplaatst naar 9 juli t/m 13 november 2022.

Arnout Colnot Poldermolens in de Schermer 1931 Olieverf op doek Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard

Vernieuwing
Het museum grijpt deze onzekere tijd aan voor vernieuwing en aanpassingen. Van 1 maart tot en met 30 april 2021 is het museum tijdelijk gesloten voor bouwkundige verbeteringen en modernisering van de installaties. Tijdens de verbouwing wordt een nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen gecreëerd en een auditorium/workshopruimte voor schoolgroepen. Ook worden voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de vaste presentatie over de Collectie Alkmaar die in 2022 geopend zal worden.


Edgar Fernhout Duinlandschap 1956 olieverf op doek Stedelijk Museum Alkmaar

Te zien in Stedelijk Museum Alkmaar
9 februari t/m 28 februari 2021 – Weids! Het Noord-Hollands landschap verbeeld
1 maart t/m 30 april 2021 – museum gesloten voor publiek
1 mei t/m 22 augustus 2021 – Weids! Het Noord-Hollands landschap verbeeld
18 september 2021 t/m 16 januari 2022 – Allart van Everdingen – Het ruige landschap
18 september 2021 t/m 16 januari 2022 – Reinaert de Vos
18 september 2021 t/m 16 januari 2022 – Foto’s van Pascal Vossen
19 februari t/m 12 juni 2022 – Van Gogh, Cezanne, Le Fauconnier en de Bergense School
9 juli t/m 13 november 2022 – Rudi van de Wint; Reis naar het oneindige
Kijk voor verdere informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl
Mede mogelijk gemaakt door:

Reacties