GFT-bak lust geen bakjes en zakjes

...
Foto: GAD

Steeds vaker treft de GAD vervuiling, zoals plastic en piepschuim zakjes en bakjes, aan in het aangeboden groente-, fruit- , tuin- en etensafval (gft). Daardoor kan van dit gft geen compost of biogas gemaakt worden.


In plaats daarvan wordt vervuild gft verbrand en dat is duurder en minder duurzaam. De GAD vraagt inwoners dan ook om verpakkingen van groente en fruit niet in de gft-container te doen.

Schoon gft wordt compost en biogas
Een volle gft container zonder vervuiling levert al gauw twintig kilo compost op en genoeg groen gas om vier weken op te koken. Maar is de inhoud vervuild, dan wordt het gft waardeloos. Voor wie nog twijfelt: ook bloempotten horen natuurlijk niet in de gft-container.

Pmd of restafval
Lege plastic verpakkingen mogen in de pmd-container, dan kunnen ze gerecycled worden. Soms wordt groente of fruit ook verkocht op een polystyreen schaaltjes. Die mogen in de container voor het restafval. Bloempotten zijn hard plastic, dat kan gescheiden worden ingeleverd bij de scheidingsstations van de GAD Gooi en Vechtstreek.

Meer tips over gft? Kijk op https://www.gad.nl/grondstoffen

Hebt u een huis met tuin, dan is de kans groot dat u net als veel andere inwoners gebruikmaakt van verschillende containers aan huis. In grote lijnen wat u erin kwijt kunt:

Groen: etensresten (gekookt en ongekookt), groente- en fruitresten, tuinafval
Blauw: papier en karton
Oranje: verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken
Grijs: afval dat u niet kunt scheiden

Reacties