Fietsroute Zuiderzee, wie gaat er mee

Boordevol archeologische vondsten
Foto: Landleven

FIETSROUTE ZUIDERZEE
De plaatsen Urk en Schokland waren ooit eilanden in de Zuiderzee. Door de aanleg van de Noordoostpolder kwam er een einde aan het eilandbestaan, maar in de omgeving en in de plaatsen zelf is de geschiedenis nog altijd zichtbaar.

Startadres: Oslolaan 32 8321 HE Urk, de route is 41 kilometer.

Knooppunten: 86 77 16 1 11 56 94 26 10 52 98 37 75 61 47 85 39 68 2 36 25 86

Bezienswaardigheden:

Knooppunt 86: Urk
Tussen knooppunt 37 en knooppunt 75: Schokland
Tussen knooppunt 39 en knooppunt 68: Het Ketelmeer

Plaatsen:
Knooppunt 86: Urk
Knooppunt 52: Nagele
Tussen knooppunt 37 en knooppunt 75: Schokland
Knooppunt 39: Schokhaven
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Knooppunt 86: Urk

Routekaart Zuiderzee

Urk is een voormalig eiland en dat is aan alles terug te zien. Het vissersdorp heeft het eilandleven nog niet losgelaten. De dorpskern bestaat uit kleine straatjes (‘ginkies’) met bijzondere geveltekens en monumentale huizen. Er staat een vuurtoren die je kunt bezoeken en in het museum van Urk leer je meer over de geschiedenis van de streek. Urk is het start- en eindpunt van deze route, maar zeker ook de moeite waard om los van de fietstocht even te bekijken. Je fietst door de polder en langs architectendorpje Nagele.

Tussen knooppunt 37 en knooppunt 75: Schokland
Schokland is net als Urk een voormalig eiland in de Zuiderzee. Het is hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water (samen met Zeeland). Schokland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, als eerste Nederlandse monument. In dit deel van Flevoland liggen ruim 160 archeologische vindplaatsen, waar bijvoorbeeld menselijke voetafdrukken van ruim 4000 jaar oud zijn gevonden. Deze voetafdrukken worden bewaard in Museum Schokland.

Tussen knooppunt 39 en knooppunt 68: Het Ketelmeer
Het Ketelmeer ligt tussen Flevoland en Overijssel. Het is een van de noordelijke randmeren van het IJsselmeer. Het meer is ontstaan toen Oostelijk Flevoland, de derde droogmakerij, werd drooggemaakt in 1956. In het Ketelmeer ligt het IJsseloog, een kunstmatig eiland in de vorm van een oog, dat bedoeld is om verontreinigd slib uit het meer te bergen. Het is ook een natuurontwikkelingseiland, waar gekeken wordt hoe de bepaalde natuur zich ontwikkelend zonder de bemoeienis van de mens. Vanaf de dijken kijk je op deze fietstocht uit over het Ketelmeer.

Reacties