De ontdekking van het heden in gerenoveerde museumzalen

Vrijend paartje bij de koeien
Vrijend paartje bij de koeien
Foto: Singer Laren

Nieuw en tegelijkertijd vertrouwd: zo zijn de gerenoveerde museumzalen van Singer Laren te omschrijven.

Vooruitlopend op de opening van de Nardinc zalen in maart 2022 zijn de klassiek moderne museumzalen grondig gerenoveerd door Bedaux de Brouwer Architecten. Zo is onder andere de boven verlichting vervangen door energiezuinige ledverlichting, zijn de zalen voorzien van een warme houten vloer en de wanden geheel opgeschoond. Een tot op heden vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling heeft de primeur in het vernieuwde museum.

Constantin Brancusi, Portrait d’une femme, ca. 1918, collectie JK Art Foundation

De tentoonstelling met de titel De ontdekking van het heden toont vanaf 17 augustus topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Pablo Picasso, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls.
Niet alleen het museum, maar ook de bekende Van den Brink galerij is geheel vernieuwd. Gelijktijdig met de De ontdekking van het heden zal daar een tentoonstelling over de Groninger Kunstkring De Ploeg te zien zijn.

Een verrassende particuliere kunstverzameling
Eerder was het de beurt aan privécollecties als De Heus-Zomer en de Van Vlissingen Art Foundation, nu schittert de collectie van de JK Art Foundation. De verrassende collectie is zeer veelzijdig en bestaat uit zowel objecten en sculpturen als schilderijen, tekeningen en grafiek. Tussen het oudste en jongste werk in de tentoonstelling ligt zo’n 150 jaar en toch voelen de kunstwerken verwant. Samen vertellen ze het verhaal over de geboorte van de moderniteit. Ontwikkelingen eind 19de eeuw, tijdens het interbellum of na de Tweede Wereldoorlog klinken door in het heden. Toen werd de basis gelegd voor de wereld van nu.

“De verzamelaar gaat zeer gericht te werk bij het maken van keuzes. Van elke kunstenaar koopt hij vroege werken, uit de periode dat de maker een ‘game changer’ is.” Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren.

Groninger Kunstkring De Ploeg
In juni 1918 richten enkele Noord-Nederlandse avant-gardisten de Groninger Kunstkring De Ploeg op. Onder hen zijn Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers. Zoals het Groninger boerenland jaarlijks wordt omgeploegd, willen zij de beeldende kunst een nieuwe impuls geven. Kunst moet volgens hen uitdrukking geven aan de nieuwe tijd. Dankzij twee schenkingen is deze belangrijke Nederlandse avant-gardebeweging in de collectie van Singer Laren vertegenwoordigd. In 1996 wordt hiervoor de basis gelegd met de overdracht van twee schilderijen door de erven van de Rotterdamse cabarethistoricus en kleinkunstenaar Alex de Haas (1896-1973). In 2014 zijn met de omvangrijke schenking van Renée Smithuis nog eens zeven Ploeg-schilderijen aan de museumcollectie toegevoegd.

Henk Melgers (1899-1973), Landschap met vrijend paartje, 1926, wasverf op jute, 67 x 76 cm, Singer Laren, schenking Renée Smithuis 2014

De ontdekking van het heden en De Ploeg in Singer Laren zijn te zien van 17 augustus t/m 28 november 2021. De ontdekking van het heden wordt georganiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal daar aansluitend vanuit een andere invalshoek te zien zijn.

We heten u van harte welkom in de gerenoveerde museumzalen van Singer Laren.