Maximum snelheid met aanhanger/caravan in Europa

Boetes zijn hoog...
Foto: Kampeermagazine

De maximum snelheid met aanhanger, caravan of vouwwagen is in de meeste landen van Europa 80 km/u. In sommige landen wijkt de maximum snelheid met aanhanger / caravan / vouwwagen af.

Voor de snelheden wordt er geen onderscheid gemaakt tussen geremde en ongeremde aanhangers. Het gewicht van de combinatie (trekkend voertuig + aanhanger) is daarentegen wel van invloed op hoe hard je met een aanhanger mag rijden.

Maximum snelheid met aanhanger in Nederland
In Nederland is de maximum snelheid met aanhanger per 1 mei 2009 verhoogd voor de snelweg en autoweg buiten de bebouwde kom naar 90 km/u om het vrachtverkeer minder te hinderen. Binnen de bebouwde kom gelden de normale snelheden. Voor aanhangers die beladen meer wegen dan 3.500 kg geldt een maximum snelheid van 80 km/u.

70-80-90 km/h?

Maximum snelheid met aanhanger in Duitsland
In Duitsland is de maximum snelheid met aanhanger 80 km/u, tenzij je een Tempo 100 ontheffing hebt want dan mag je met een aanhanger 100 km/u op de snelweg rijden. Op autowegen geldt wel gewoon de maximum snelheid van 80 km/u. Binnen de bebouwde kom gelden de normale snelheden.

Voor deze ontheffing moet de caravan, vouwwagen of aanhanger aan de onderstaande eisen voldoen:

– Een ingeslagen chassisnummer
– Een oplooprem
– Hydraulische schokdempers
– De caravanbanden moeten minder dan 6 jaar oud zijn
– Banden met juiste loadindex en snelheidscodering van minimaal 120 km/uur (L)
– Eventueel voorzien van een goedgekeurde anti-slingerkoppeling met E-keur

Maximum snelheid met aanhanger in Europa
Hoe hard mag je rijden met een aanhanger in de verschillende Europese landen op de snelweg, autoweg en in de bebouwde kom? Dit vind je in onderstaand overzicht. Met een combinatie wordt een trekkend voertuig + aanhanger bedoeld.

* De matrix borden in Oostenrijk passen de snelheid aan op basis van de luchtkwaliteit, te hard rijden wordt dan gezien als een milieudelict en die boetes zijn erg hoog.

Lees verder en nog veel meer: Maximum snelheid met aanhanger in Europa

Met dank aan:

Reacties

Cookieinstellingen