Tienjarige Laarder Tom Papenburg kampioen karten

Yes, kampioen Bas!
Yes, kampioen Bas!
Foto: Bas Kaligis RaceXpress.NL

Karttalent Tom Papenburg krijgt champagnedouche na titel in NK Micromax

GENK – De spanning van het nog kampioen moeten worden, voelde Tom Papenburg zondag nauwelijks. Omdat het bijna niet meer mis kon gaan voor de tienjarige karter uit Laren. Maar de vreugde was er bepaald niet minder om toen hij over de finish kwam van de finale in de Micromax-klasse. Tijdens de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max had hij zijn eerste grote prijs gepakt. Als zijn prestaties enige indicatie zijn voor wat er voor hem nog in het vat zit, dan gaat hij een mooie toekomst tegemoet.

 

tatataratadaaaaa

 

Foto credits: Bas Kaligis / RaceXpress.NL

“Ik ben heel blij”, was de vanzelfsprekende reactie van Tom op het circuit van Genk. “Ik moest alleen nog maar van start gaan in de races. En ik ben ook heel blij dat ik nog steeds tweede ben geworden in de finale. In de prefinale ben ik vierde geworden en in de kwalificatie derde.”

Tom had zijn uitslagen nog maar net opgesomd of hij kreeg een fles champagne ondersteboven in zijn nek geduwd. Hij rende nog weg, maar het was al te laat: een kletsnatte rug van de Franse drank. “Champagne, lekker”, zei hij sarcastisch. “Nee, niet echt. Maar ik ben kampioen. Dit hoort er dan bij, denk ik.”

Dat hij zondagmiddag onder de champagne kwam te zitten, was geen grote verrassing. Het gat met zijn directe concurrent in de strijd om de titel was voorafgaand aan het weekend groot. Dat bedroeg meer dan dertig punten. “Nee, ik voelde geen spanning. Ik reed in de finale gewoon rustig mijn race uit. Ik probeerde nog wel te winnen, maar dat is helaas niet gelukt. Het is wat het is.”

Het kampioenschap had hij in ieder geval overtuigend binnengehaald. Een grote puntenvoorsprong en maar liefst elf van de zestien manches van het NK gewonnen. “Dat is zeker niet slecht”, zei hij “Vorig jaar ging het ook best oké, maar dit jaar is beter. Ik was veel sterker. Ik heb nu meer ervaring, ik ben ook meer gaan trainen en testen. Ook heb ik veel zelfvertrouwen opgedaan.”

Nu het NK ten einde is, zit Toms reguliere seizoen erop. Wel heeft hij nog een ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals. Dit officieuze WK voor Rotax Max-rijders wordt van 11 tot en met 18 december in Bahrein gehouden. “We gaan hier van tevoren nog trainen op een Birel-chassis”, zei Tom.

Dat chassis is door de organisatie van de Grand Finals verplicht gesteld voor alle Micromax-rijders en is een ander chassis dan waarmee Tom normaal gesproken zijn wedstrijden rijdt. Dankzij de trainingen van de komende weken hoopt hij dat frame te leren kennen. Eenmaal in Bahrein is het nog een kwestie van de baan leren kennen.

Tom: “Ik weet niet heel veel van de baan. Alleen dat-ie heel lang is, dat er veel zand is, en dat de slipstream daar heel goed werkt. Ook is er een heel lang recht stuk en is de baan heel technisch. Ik heb er een paar filmpjes van gezien en heb hem in de sim gereden.”

Het doel? “Winnen”, zei Tom resoluut. “Iedereen heeft daar hetzelfde materiaal, ook dezelfde motoren. Dan komt het echt op de rijder aan. Ik denk dat het daardoor juist makkelijker is. Ik heb veel zelfvertrouwen. Hopelijk ga ik daar winnen!”

Tom Papenburg bedankt CRG Holland, zijn vader en moeder, monteur Rick Westelaken, Dennis de Bruin en Sonic Equipment.

En wij feliciteren Tom met zijn kampioenschap en wensen hem veel succes in Bahrein!