Schietpartij in Woerden is poging doodslag

Mallorca geweld
Mallorca geweld
Foto: Rechtspraak

Schietpartij in Woerden was poging doodslag, 18 maanden celstraf

UTRECHT – Een 45-jarige man uit Woerden die vorig jaar op Koningsdag met een vuurwapen schoot heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging doodslag. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Schietpartij in Woerden

 

Gevecht mondt uit in schietpartij
Op 27 april vorig jaar lijkt de Woerdenaar een conflict te hebben met een andere man dat uiteindelijk uitmondt in een schietpartij. Op camerabeelden is te zien dat de Woerdenaar op het Tournoysveld staat als er een auto komt aanrijden. Een man stapt uit de auto, loopt naar de Woerdenaar toe en valt hem aan. Tijdens dit gevecht pakt de Woerdenaar een wapen en richt het wapen richting de flat waar hij voor staat. Op dat moment is een knal te horen. Daarna volgt nog een knal. Uiteindelijk loopt de man die de vechtpartij begon richting de auto waar hij uitstapte. Terwijl hij naar die auto loopt strekt de Woerdenaar zijn arm uit in de richting van de man en volgt er nog een knal. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de kogel van het derde schot op korte afstand langs de andere man is gegaan.

Geen noodweer(exces)
De eerste twee schoten zijn volgens de rechtbank geen poging doodslag of poging moord. Met het derde schot heeft de man wel – zoals dat juridisch heet – de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij de andere man dodelijk zou verwonden. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag. Omdat er geen noodweer, of noodweerexces, door de rechtbank is vastgesteld is de man ook strafbaar. Volgens de rechtbank had de man zich wel mogen verdedigen, maar staat het verdedigingsmiddel (een geladen vuurwapen) niet in verhouding tot de aanval. De man handelde ook enigszins rationeel en doelbewust, zodat niet kan worden gezegd dat het lossen van de schoten een onmiddellijk gevolg is van een – in juridische termen – hevige gemoedsbeweging op het moment van de aanval.. Daarbij moet worden opgemerkt dat de twee een verleden hebben. De Woerdenaar klopte namelijk eerder bij de politie aan omdat hij bedreigd werd door de man, maar heeft geen aangifte gedaan. Het is de keuze van de Woerdenaar geweest om vervolgens een wapen bij zich te dragen.

Strafmaat
De man die werd beschoten heeft geen verklaring willen afleggen. Hij heeft alleen gezegd dat er niets speelt en dat hij nergens het slachtoffer van is. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met het feit dat deze man de Woerdenaar aanviel en dat hij een strafblad heeft op het gebied van zware geweldsmisdrijven. Ook was het niet de Woerdenaar die de vechtpartij op Koningsdag 2021 begon. Maar het ongeoorloofd bezit van een vuurwapen zorgt voor onaanvaardbare risico’s. Vuurwapenbezit én gebruik draagt sterk bij aan gevoelens van onveiligheid, zeker gelet op de huidige maatschappelijk problematiek op het gebied van vuurwapengebruik en het toenemend aantal schietincidenten. De Woerdenaar heeft het vuurwapen ook gebruikt en zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag. Dat verdient een straf. Naast de gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, moet de hij ook een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf moet uitvoeren. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen omdat de derde kogel een reclamebord en auto raakte.