Koninklijke Onderscheiding voor Larense Els Blokker

Koninklijke Onderscheiding
Koninklijke Onderscheiding
Foto: Singer Laren
Op zaterdag 5 maart reikte burgemeester Nanning Mol een Koninklijke Onderscheiding uit aan Els Blokker-Verwer.

 

Burgemeester Mol: “Met recht kan ik zeggen dat Els Blokker een van de meest betrokken inwoners van Laren is. Mevrouw Blokker zet zich al lang onvermoeibaar in om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hiervoor is ze al eerder op uitzonderlijke wijze gewaardeerd. Namelijk door de toekenning van de Zilveren Anjer die in 2021 door Prinses Beatrix aan haar is overhandigd. Maar mevrouw Blokker heeft zich op nog veel meer gebieden ingezet voor de samenleving. En met veel activiteiten is ze nog steeds erg druk.

 

Singer Laren
Sinds 1993 tot op heden is Els Blokker supporter van Singer Laren. In die hoedanigheid verleent ze steun bij belangrijke activiteiten. Ook heeft Els Blokker in 2018 haar gehele privécollectie kunstwerken, de Collectie Nardinc, geschonken aan Singer Laren. Om het publiek permanent de collectie te kunnen tonen, heeft Els Blokker Singer Laren middels een geldelijke schenking in de gelegenheid gesteld om het museum uit te breiden met een vijftal nieuwe museumzalen, de ‘Nardinczalen’. Op 8 maart vieren we in het bijzijn van Prinses Beatrix de feestelijke opening van het uitgebreide en vernieuwde museum Singer Laren.

Actief
Els Blokker heeft nog veel meer gedaan en is nog steeds erg actief voor de samenleving. Een korte opsomming:
-Van 2011 tot 2017 was Els Blokker medeorganisator van de jaarlijks zogeheten ‘De Gouden Week’ bij het Visio Elizabeth Kalishuis te Huizen. Samen met haar zoon faciliteerde en organiseerde ze jaarlijks een skivakantie in Zwitserland voor een groep bewoners met een visuele en verstandelijke beperking. Hiervoor huurde ze op eigen kosten het hotel af. Tevens begeleidde ze de bewoners tijdens de vakantie.

Van 2011-2017 was Els Blokker bestuurslid van Stichting Laren Jazz. Deze stichting organiseert het jaarlijks tweedaagse jazzfestival. De eerste dag stond in het teken van fundraising voor goede doelen. Els Blokker was verantwoordelijk voor het voordragen van de goede doelen en het toekennen van de bedragen aan de goede doelen.
Tot op heden is Els Blokker donateur van Stichting Papageno te Laren. Ze biedt permanente ondersteuning aan de activiteiten van deze stichting, welke hulp biedt aan kinderen en jongeren met autisme. Mede dankzij Els Blokker werd er voldoende budget bijeengebracht om in 2015 het eerste Papageno Huis te openen. Jongeren met autisme kunnen daar terecht voor activiteiten, dagbesteding en werkervaringsprogramma’s. En in het huis bevinden zich appartementen waar twaalf jongeren leren zelfstandig te wonen.
Tevens is Els Blokker initiator en oprichter van de ELJA Foundation met als doel het steunen van projecten die gericht zijn op het versterken van verbinding door kunstbeleving en kunsteducatie. Projecten die de ELJA Foundation ondersteunt, richten zich in het bijzonder op de bevordering van kansengelijkheid onder kinderen en jongeren. Het is de overtuiging van de Foundation dat het verbinden van kinderen en jongeren met verschillende sociaaleconomische achtergronden, via het beleven en ontdekken van kunst, leidt tot een betere samenleving.
Daarnaast ondersteunt Els Blokker diverse (lokale) activiteiten, initiatieven en organisaties. Zoals een muziekvereniging, Stichting Laren Klassiek, de scouting, het realiseren van een ijsbaan voor de jeugd, de restauratie van de Sint Jansbasiliek en nieuwe klokken voor de beiaard in het dorp.

Burgemeester Nanning Mol: “De gedecoreerde wordt omschreven als een vrouw die steeds energie, inspiratie en verbinding zoekt, mensen dichter bij hun drijfveren brengt en bijdraagt aan een weerbare en vitale gemeenschap.