Bätz-Witte gerestaureerd

Ook het orgel doet mee
Ook het orgel doet mee
Foto: Grote Kerk Naarden

Alle registers open: Bätz-Witte 

Rijksmonument gerestaureerd

 

Historische klus geklaard

De restauratie van ons grootorgel was met recht ook een grote klus! Dit orgel, een rijksmonument in een rijksmonument, is in 1862 gebouwd door de firma Bätz-Witte. Huisorganist Wybe Kooijmans vertelt meer over de bijzonderheden van dit orgel en hij legt uit wat er precies gerestaureerd moest worden.

Deze klus was heel hard nodig om het orgel bespeelbaar en in conditie te houden, er waren diverse beschadigingen. Even terug in de tijd: op 4 november 2021 is begonnen met het verwijderen van alle orgelpijpen, windladen en de balgen. Adema’s Kerkorgelbouw, de specialist op dit gebied, nam alles mee naar de eigen werkplaats voor het restaureren en schoonmaken van alle onderdelen. Sinds eind februari van dit jaar is Adema elke dag in de kerk om alles weer terug te plaatsen en alle orgelpijpen weer op toon te krijgen. Het terugplaatsen en intoneren van het orgel gaat nog door tot eind maart.

We kunnen deze restauratie uitvoeren dankzij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed * Hendrik Mullerfonds * Meindersma-Sybenga Stichting * ProtestantseFondsen.nl * Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel.

GooiTV maakte een mooie reportage over de restauratie van het hoofdorgel. Klik op onderstaande link om deze te bekijken.

Reacties

Cookieinstellingen