Schilder van de zon in Singer Laren

Théo van Rysselberghe, Het Scharlaken lint (Le ruban écarlate), 1906,
Théo van Rysselberghe, Het Scharlaken lint (Le ruban écarlate), 1906,
Foto: Singer Laren

Théo van Rysselberghe, schilder van de zon komt naar Laren.

Théo van Rysselberghe, Het Scharlaken lint (Le ruban écarlate), 1906, olieverf op doek, 115,9 x 88,9 cm, particuliere collectie Londen

Naast de tentoonstelling Sluijters en de modernen is vanaf 17 mei ook de Belgische modernist Théo van Rysselberghe (1862-1926) in Singer Laren te zien. De tentoonstelling is een ode aan de grote Belgische meester in het verbeelden van licht en kleur. Naar voorbeeld van Georges Seurat verbeeldt hij licht en kleur door kleine toetsen ongemengde verf op het doek te plaatsen. In Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon wordt het omvangrijke oeuvre van Van Rysselberghe gevierd aan de hand van zijn favoriete thema’s als portretten, zonovergoten landschappen en kustgezichten, liefst aan de Côte d’Azur, het vrouwelijk naakt en bloemstillevens.

Schilder van de zon

Théo van Rysselberghe, Het Scharlaken lint (Le ruban écarlate), 1906, olieverf op doek, 115,9 x 88,9 cm, particuliere collectie Londen

Naast de tentoonstelling Sluijters en de modernen is vanaf 17 mei ook de Belgische modernist Théo van Rysselberghe (1862-1926) in Singer Laren te zien. De tentoonstelling is een ode aan de grote Belgische meester in het verbeelden van licht en kleur. Naar voorbeeld van Georges Seurat verbeeldt hij licht en kleur door kleine toetsen ongemengde verf op het doek te plaatsen. In Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon wordt het omvangrijke oeuvre van Van Rysselberghe gevierd aan de hand van zijn favoriete thema’s als portretten, zonovergoten landschappen en kustgezichten, liefst aan de Côte d’Azur, het vrouwelijk naakt en bloemstillevens.

Schilder van de zon
Komend uit de traditie van het realisme verkent Van Rysselberghe verschillende stijlen. In 1888, op reis door Marokko, ontdekt hij het overvloedige zonlicht en de kleur die zijn werk voorgoed zullen kenmerken. Dan gaat Van Rysselberghe pointillistisch schilderen, waarbij hij kleine toetsen ongemengde verf naast elkaar op doek plaatst. Hiermee inspireert hij Nederlandse kunstenaars zoals Jan Toorop met wie hij in Brussel samen exposeerde. Na 1900 gaat Van Rysselberghe losser schilderen, waarbij hij meer en meer zijn gevoel laat spreken. De tentoonstelling is mede samengesteld door Van Rysselberghe-kenner Ronald Feltkamp.

“Het prachtige schilderij ‘Le ruban écarlate’ is voor mij een van de mooiste schilderijen die hij heeft gemaakt. De wijze waarop het oog van de kijker via de spiegel de ruimte in wordt getrokken, het licht op de huid, dat is zo mooi gedaan en getuigt van het enorme plezier dat van Van Rysselberghe in het schilderen had.” Aldus museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm

Singer Zomer Soirees
Na het succes van afgelopen zomer organiseert Singer Laren ook deze zomer een aantal zomer soirees in de beeldentuin met een diner. Tijdens deze avonden verzorgen jonge professionele musici een korte klassieke voorstelling geïnspireerd op de tentoonstelling Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon geschreven door Ronald Feltkamp.

Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon te zien van 17 mei t/m 4 september 2022.

 

Théo Van Rysselberghe, Autoportrait au Panama, 1918, olieverf op doek, 80 x 65 cm, particuliere collectie, België

Théo van Rysselberghe, Boulogne-sur-Mer, 1899, olieverf op doek, 65 x 81 cm, Kröller Müller Museum, Otterlo

Noot voor de redactie / niet voor publicatie
Voor meer informatie en/of persafbeeldingen kan contact opgenomen worden met Esther Driessen via [email protected] of 035-5393950.

Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon te zien van 17 mei t/m 4 september 2022.

Het boek Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon geschreven door Ronald Feltkamp is vanaf 17 mei 2022 voor € 17,95 verkrijgbaar in de Singer Shop.

Informatie over Singer soirees is te vinden op de website van Singer Laren.

Singer Laren | Oude Drift 1 | 1251 BS Laren | 0355393957

 

 

 

Komend uit de traditie van het realisme verkent Van Rysselberghe verschillende stijlen. In 1888, op reis door Marokko, ontdekt hij het overvloedige zonlicht en de kleur die zijn werk voorgoed zullen kenmerken. Dan gaat Van Rysselberghe pointillistisch schilderen, waarbij hij kleine toetsen ongemengde verf naast elkaar op doek plaatst. Hiermee inspireert hij Nederlandse kunstenaars zoals Jan Toorop met wie hij in Brussel samen exposeerde. Na 1900 gaat Van Rysselberghe losser schilderen, waarbij hij meer en meer zijn gevoel laat spreken. De tentoonstelling is mede samengesteld door Van Rysselberghe-kenner Ronald Feltkamp.

Het prachtige schilderij ‘Le ruban écarlate’ is voor mij een van de mooiste schilderijen die hij heeft gemaakt. De wijze waarop het oog van de kijker via de spiegel de ruimte in wordt getrokken, het licht op de huid, dat is zo mooi gedaan en getuigt van het enorme plezier dat van Van Rysselberghe in het schilderen had.” Aldus museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm

Singer Zomer Soirees
Na het succes van afgelopen zomer organiseert Singer Laren ook deze zomer een aantal zomer soirees in de beeldentuin met een diner. Tijdens deze avonden verzorgen jonge professionele musici een korte klassieke voorstelling geïnspireerd op de tentoonstelling Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon geschreven door Ronald Feltkamp.

Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon te zien van 17 mei t/m 4 september 2022.