Skutsje omgeslagen op Eemmeer KNRM redt opvarenden

angstige momenten
angstige momenten
Foto: KNRM Huizen
Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is er op het Eemmeer ter hoogte van Bunschoten-Spakenburg een Skûtsje omgeslagen met 12 passagiers en vier bemanningsleden aan boord. Het Skûtsje voer mee tijdens de jaarlijkse Zuidwal zeilwedstrijden.
De reddingboot Blaricum-1 van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij was tijdens het evenement in de buurt en was daardoor snel ter plaatse. Er werd vanwege het aantal drenkelingen opgeschaald naar GRIP-1 waarbij meerdere reddingboten, ambulances en brandweer eenheden werden gealarmeerd.
De eerste zorg ging uit naar de 12 passagiers en vier bemanningsleden die te water raakten. Door de stevige westenwind en de lage watertemperatuur is de kans op onderkoeling groot. In samenwerking met passanten werden de drenkelingen uit het water gehaald en afgevoerd naar jachthaven Nieuwboer in Bunschoten alwaar ambulances klaarstonden voor de opvang. Uiteindelijk is er een persoon met onderkoelingsverschijnselen voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
Mooi Team!

Het aanwezige Rijkswaterstaat vaartuig heeft in samenwerking met een particuliere berger het vaartuig proberen te bergen. De reddingboten uit Huizen en Naarden hebben standby gelegen ter assistentie en voor de veiligheid van de bergingsoperatie.
Het bergen van het Skûtsje is niet gelukt, het Rijkswaterstaat vaartuig heeft het wrak gemarkeerd. De berging zal later plaatsvinden.