100-jarig bestaan Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum

Koopkansen
Koopkansen
Foto: Singer Laren

 

Vincent van der Geest, Lockdown 03, 2020, Foto op dibond met plexiglas 60 x 90 cm

 

De Vereniging van Beeldende Kunstenaars ‘Laren-Blaricum’ bestaat 100 jaar en dit wordt groots gevierd met twee tentoonstellingen en een boekpresentatie in het geheel vernieuwde Singer Laren.

 

 

 

Feestelijke opening was op maandag 3 oktober in aanwezigheid van burgemeesters Nanning Mol en Joan de Zwart-Bloch van Laren en Blaricum.
Tevens is het boek gepresenteerd en werd er gesproken door onder andere museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm en vice-voorzitter van de Vereniging, Martine Kramer.

Honderden kunstenaars uit het Gooi en omstreken hebben de afgelopen eeuw met de Vereniging vele tentoonstellingen georganiseerd en telkens een nieuw publiek weten aan te trekken. Zij ontwikkelden hun talent, gaven uitdrukking aan hun visie en namen deel aan de samenleving.

Jubileumtentoonstelling van 4 oktober t/m 20 november 2022 in de Van den Brink galerij, met werken van leden die zijn opgenomen in de collectie van Singer Laren.
De Vereniging, waar onder anderen ook Bart van de Leck en William Singer lid van zijn geweest, is één van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. De jubileumtentoonstelling biedt een overzicht van werk van de leden die een rol hebben gespeeld in de honderdjarige geschiedenis. Er wordt ingezoomd op
de bloeiperiode van de kunstenaarsdorpen Laren en Blaricum met werk
van onder anderen Co Breman, de gebroeders Dooijewaard, David Schulman, Cornelis Vreedenburgh, Bart van der Leck, Lou Loeber en Bob ten Hoope. Alle getoonde werken zijn afkomstig uit de verzameling van Singer Laren en uit de collecties van de gemeenten Laren en Blaricum.

Lou Loeber, De stad, 1923, olieverf op doek, Singer Laren, schenking Renée Smithuis

Verkooptentoonstelling van 4 oktober t/m 27 november 2022 presenteert recent werk van de leden.
Na de oprichting in 1921 exposeren de leden vanaf 1925 ieder voor- en najaar in de kunstzaal van Hotel Hamdorff aan de Larense Brink. Sinds 1979 wordt de toonstelling tweejaarlijks gehouden in Singer Laren. In de verkooptentoonstelling presenteren de leden recent werk.

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: “Het is een groot plezier om de solisten van Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum tweejaarlijks in Singer Laren te verenigen.”

Mieke Pontier, Geilo, Noorwegen, 2011, geblazen glas en steengoed 35 x 37 x 16 cm

Een vereniging met een rijke historie die midden in het kunstleven staat.
Naast de tentoonstellingen in Singer Laren exposeert de Vereniging op locaties met een cultuurhistorische betekenis, zoals Kasteel Groeneveld, Nederheem en Pulchri Studio in Den Haag. De Vereniging neemt ook deel aan beurzen, bijvoorbeeld Art-Laren. Met vele exposities, presentaties en kunstenaarsbijeenkomsten staat de vereniging midden in het kunstleven. Figuratie en abstractie gaan er hand in hand. De Vereniging heeft schilders, beeldhouwers, grafici, keramisten, fotografen, textiel- en glaskunstenaars in huis, ook kunstenaars die met de modernste digitale media werken.

 

Herman Tjepkema, Madelief, detail, 2021, olieverf op linnen 100 x 150 cm

Boekpresentatie ‘Verenigde solisten, 100 jaar Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum 1921-2021’ vertelt verrassende gebeurtenissen en verhalen.
Veel is geschreven en gepubliceerd over het werk van de kunstenaars die het schilders dorp Laren bevolkten. Het jubileumboek presenteert nieuwe verhalen. Verhalen die niet eerder zijn verteld, verhalen die nieuwe inzichten brengen. De vormgeving van het rijk geïllustreerde boek nodigt uit tot bladeren, tot lezen en genieten van de teksten, foto’s en afbeeldingen waaronder uniek materiaal, dat nu voor het eerst gepubliceerd wordt. Het boek ‘Verenigde solisten’ biedt spannende en onthutsende hoogte- en dieptepunten uit haar bestaan. De ontwikkelingen in de geschiedenis worden gevolgd tot in de huidige tijd. Een boek dat kunstgeschiedenis vertelt aan de hedendaagse generatie en aan toekomstige kunstliefhebbers. Het boek is te koop in de Singer Shop, de boekhandel en via de Vereniging.

‘Verenigde solisten’: 176 pagina’s – full color – € 29,75 ISBN/EAN: 978-90-903-6379-0

Waar:

Singer Laren | Oude Drift 1 | 1251 BS Laren | 035-5393957

 


Succes Govert Muijs!

Sprekend!!!