Bezoekersrecord voor Singer Laren

Ook de tuin geniet van alle aandacht
Ook de tuin geniet van alle aandacht
Foto: Karin Borghouts zomer 2022

Ondanks de coronacrisis en de sluiting als gevolg daarvan de eerste vijf weken, heeft Singer Laren in 2022 een recordaantal museumbezoekers ontvangen: maar liefst 213.000*. In het succesvolste jaar tot nu toe, 2018, ontving het museum 207.000 bezoekers.

 

 

Het succes is mede te danken aan de nieuwe Nardinc collectie en vleugel. In maart opende Prinses Beatrix in het vernieuwde Singer Laren de tentoonstelling Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc, waarin de indrukwekkende privéverzameling die Els Blokker-Verwer aan Singer Laren schonk voor het eerst werd getoond. Met de schenking van deze omvangrijke collectie en de uitbreiding van het museumgebouw is het mogelijk geworden om het ontstaan en de bloei van het impressionisme en modernisme in Nederland permanent te laten zien. Als kers op de taart werd het vernieuwde Singer Laren, zowel door de vak- als de publieksjury uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2022. Beste Gebouw is de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Laatste kans
Ook de huidige tentoonstelling De Nieuwe Vrouw is bijzonder succesvol.
Meer dan 83.000** mensen bezochten sinds september de expositie samengesteld door gastconservator Maaike Rikhof over de veranderende positie van de vrouw gereflecteerd in de Nederlandse kunst. De Nieuwe Vrouw is nog tot en met 8 januari 2023 te zien.

Klinkende cijfers
In totaal verwacht Singer Laren dit jaar voor alle activiteiten en evenementen in het museum, het theater, de beeldentuin, de winkel en de horeca 260.000 bezoekers te ontvangen. Dit record is extra bijzonder omdat Singer Laren de eerste vijf weken van het jaar gesloten was als gevolg van de coronamaatregelen. Daarnaast kwamen er nog nooit zoveel basisschoolleerlingen naar het museum; maar liefst 4.250. In totaal mocht het Larense museum en theater 6.650 jongeren ontvangen.

Ambities 2023
Ook in 2023 staan er mooie tentoonstellingen op het programma. Het museum begint het jaar met de blockbuster over kunstenaar Kees van Dongen. De tentoonstelling die het museum in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis organiseert, belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn weg naar succes.

2023 belooft bovendien een kleurrijk jaar te worden, met de tentoonstellingen Liefde voor Kleur. Gestel, Sluijters, De Smet, Paerels, e.a., Gé Karel van der Sterren. Laren aan zee en La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée. De tentoonstellingen laten stuk voor stuk de enorme ambitie zien. Tegelijkertijd ligt de focus op initiatieven zoals ‘onvergetelijk Singer’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, prikkelarme openstellingen en open ateliers voor kinderen en volwassenen.

*incl. de prognose van de laatste 2 weken van 2022
** incl. de prognose van de laatste 3 weken van de tentoonstelling

Contact:
Singer Laren | Oude Drift 1 | 1251 BS Laren | 035-5393957