Natuur kinderen gezocht

Natuur binnen handjes bereik
Natuur binnen handjes bereik
Foto: GNR

Als je aan de natuurbeschermers van nu vraagt wat ervoor heeft gezorgd dat ze willen opkomen voor de natuur, dan zeggen ze allemaal dat dit komt door onvergetelijke natuur-ervaringen in hun jeugd.

Natuurbeleving van een kind op jonge leeftijd zorgt op latere leeftijd voor een positieve houding ten opzichte van de natuur. Een unieke ontmoeting met een ree, zomaar wat struinen of in een boom klimmen. Het zijn vaak herinneringen voor het leven.

 

De natuur heeft kinderen nodig

Maar, de natuurbeschermers worden ouder en kinderen gaan steeds minder vaak de natuur in om te spelen. Dat is in het Gooi niet anders. Het blijft ongelooflijk belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met de natuur zodat ook deze generatie de natuur in hun harten sluit. Het Goois Natuurreservaat wil zich blijven inzetten voor onze natuurbeschermers van de toekomst. Dit doen we door kinderen en jongeren met hoofd, hart en handen de unieke Gooise natuur te laten beleven, ontdekken en onderzoeken.

Educatie in én over de Gooise natuur

We hebben een nieuwe educatievisie kunnen ontwikkelen dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Gooi met programma’s voor jong en oud. Het gaat om educatieve programma’s in én over het Goois Natuurreservaat met voor elke leeftijdsgroep een passend programma. Variërend van ontdekpaden voor kleuters bij de schaapskooi in Blaricum en in het Spanderswoud tot een onderzoeksprogramma voor het voortgezet onderwijs over de biodiversiteit in de verschillende natuurgebieden van het GNR.

Voor de bovenbouw van het basisonderwijs hebben we een speciaal programma over de Gooise heide gemaakt en voor de onderbouw van het voorgezet onderwijs een programma over het belang van natuurverbindingen. Het programma Ontdek de Gooise Heide van 17 ochtenden was snel volgeboekt. Voor het programma Natuurverbindingen komen de eerste aanmeldingen binnen. Het Goois Natuurreservaat is eigenaar van het educatieve programma maar in de uitvoering werken we nauw samen met partners als stichting Omgevingseducatie en de vrijwilligers van IVN natuureducatie.

Als je goed om je heen kijkt, zie je steeds meer

De basis van natuureducatie bestaat uit verwondering en het besef dat ons groene thuis niet vanzelfsprekend is. Kleine kriebelbeestjes onder een boomschors, sporen van een ree in de modder, een zwarte specht die roffelt op een dikke beuk, een ringslang die een poel overzwemt, de zoete geuren van de paarse hei met het gezoem van de talloze bijen, de springbalsemien die haar zaadjes wegschiet en de “rammelende” peulen van een uitgebloeide brem. Als je goed om je heen kijkt, zie je steeds meer. Het GNR wil graag een bijdrage leveren aan die onvergetelijke ervaring in de natuur op jonge leeftijd. Meer weten? Lees dan onze visie: Leren in én over het Goois Natuurreservaat ga naar gnr.nl/educatievisie.

Bijgevoegde foto credits: Goois Natuurreservaat ( GNR )

Verder lezen in DE NIEUWSBRIEF