Onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam

Alleen Hoge Raad kan nog iets betekenen
Alleen Hoge Raad kan nog iets betekenen
Foto: FB Gemeente Baarn

Zo’n 200.000 huishoudens in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ontvangen de komende weken een lijst met vragen over hun woonwensen, woonsituatie en woonomgeving. Eind 2023 worden de eerste uitkomsten verwacht.

29 gemeenten doen mee

Het regionaal woononderzoek is een initiatief van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de woningcorporaties in deze regio. Het is de 4e editie van het grote regionale woononderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’ (WiMRA). Uniek aan dit onderzoek is de omvang: 29 gemeenten doen mee. Zo ontstaat een goed beeld van de bewoners over hun woonsituatie, woonlasten, tevredenheid van bewoners over hun buurt, woonwensen en verhuiswensen- en bewegingen in de Metropoolregio en de gemeenten die daar onderdeel van uitmaken.

Gezamenlijke basis voor beleid

Wat zijn huurders en kopers gemiddeld kwijt aan woonlasten? Hoeveel mensen willen verhuizen en wat voor type woning zoeken zij? Welke bewoners willen de eigen woning verduurzamen? Wat zijn de woonwensen van thuiswonende kinderen? Al deze vragen komen terug in het onderzoek. Het doel van dit onderzoek is inzicht geven in hoe mensen wonen, willen wonen en de feitelijke verhuizingen als basis voor het gesprek in gemeenten over lokale en regionale woonopgaven. Bijvoorbeeld in hoeverre wordt gebouwd naar de woonbehoefte, in hoeverre vinden starters een woning en in welke buurten moet de leefbaarheid verbeterd worden. Corporaties gebruiken de uitkomsten om meer zicht te krijgen op de beleving die hun huurders hebben van hun woning en hun buurt. Het onderzoek biedt dan ook een goede gezamenlijke basis voor de MRA-gemeenten en woningcorporaties om hun beleid de komende jaren vorm te geven.

Wethouder Nico Schimmel over de woonvisie Gooise Meren

Wethouder Nico Schimmel: “We doen elke 2 jaar mee aan het regionale woononderzoek van de Metropool Regio Amsterdam. De resultaten uit het onderzoek van 2021 hebben wij gebruikt voor de nieuwe woonvisie 2024 van Gooise Meren. De concept-woonvisie 2024 is na de zomer 2023 klaar en dan bieden we deze aan bij de gemeenteraad. Hoe meer zicht we hebben op wat onze inwoners en woningzoekenden willen, des te beter kunnen we inspelen op hun woonbehoeften.  Daarom is het van belang om uw mening te geven. Dit kan door de vragenlijst  van Metropoolregio Amsterdam in te vullen of naar onze inloopavonden over de woonvisie te komen én de vragenlijst woonvisie in te vullen. Kijk voor informatie over de woonvisie Gooise Meren op gooisemeren.nl/woonvisie.”

Brief met vragenlijst onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’

De vorm van het onderzoek van Metropoolregio Amsterdam is een enquête. Door middel van een steekproef zijn de huishoudens in het onderzoeksgebied willekeurig geselecteerd. De komende weken ontvangen ongeveer 200.000 huishoudens in de MRA een brief van hun gemeente met de vragenlijst. Deze vragenlijst kan ook op internet worden beantwoord. De onderzoeksafdeling van de gemeente Amsterdam (Onderzoek, Informatie en Statistiek (O&S)) voert het onderzoek voor de MRA uit. De resultaten worden vertrouwelijk verwerkt.

WiMRA 2021

Bekijk het vorige onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA) 2021.

Bron: Gemeente Gooise Meren

Bron: Gemeente Gooise Meren