Inzamelingsactie voor defibrillator in Blaricummermeent

Foto: BEL Combinatie

In de Blaricummermeent wordt een inzamelingsactie gehouden voor een tweede Automatische Externe Defibrillator (AED). Hiermee kan iedereen levens redden.

De Blaricummermeent beschikt over een AED. Ook heeft de gemeente borden geplaatst die aangeven hoe je bij het levensreddende apparaat kunt komen. Volgens initiatiefnemer en buurtbewoner Kimmy Visser is dit een mooie ontwikkeling, maar eigenlijk niet voldoende. Daarom zet ze zich in voor een tweede AED, aan de andere kant van de nieuwe wijk in Blaricum.

Geen overbodige luxe

Sinds 3 februari 2017 hangt hij aan het huis van Kimmy: de Automatische Externe Defibrillator (AED). Voor het overgrote deel betaald met behulp van giften van inwoners van De Blaricummermeent, maar ook de gemeente Blaricum leverde een flinke bijdrage. De AED is volgens Kimmy, zelf professioneel hulpverlener, geen overbodige luxe: “Het afgelopen half jaar hebben zich in de omgeving twee situaties voorgedaan waarbij de inzet van een AED nodig was.” Reanimatie én defibrillatie (het geven van een schok met de AED) binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand geeft een overlevingspercentage van 50 tot 70 procent. “Het lukt hulpdiensten echter niet altijd om binnen 6 minuten ter plaatse te zijn” legt Kimmy uit. “Dan kan een AED in de buurt levens redden. Het apparaat dat hier hangt kan iedereen pakken en gebruiken. Het is niet beveiligd met een code. Omdat het voorzien is van plaatjes en een gesproken instructie, is het voor iedereen geschikt. Dus ook voor mensen die er geen ervaring mee hebben.”

Het kan iedereen overkomen

Volgens Kimmy is het belangrijk dat inwoners én ondernemers in De Blaricummermeent zich bewust zijn van het nut en de noodzaak van het apparaat: “Je staat nooit ’s ochtends op met de wetenschap dat je die dag iemands leven moet redden”. Of dat je zelf hulp nodig gaat hebben. Maar het kan iedereen overkomen. Jou ook. Ook als je ogenschijnlijk gezond bent. En het gebeurt niet vaak, maar het komt ook voor bij kinderen. En De Blaricummermeent is een kinderrijke buurt. Op verschillende plaatsen zou een AED moeten hangen. Want als er aan de andere kant van de wijk iets gebeurt waarvoor je de Automatische Externe Defibrillator nodig hebt, red je het niet in 6 minuten om het apparaat te halen.”

Inzamelingsactie

Voor een tweede AED, die aan het pand van het Experiencecenter De Blaricummermeent en restaurant Bruis komt te hangen, organiseert Kimmy een inzamelingsactie. In totaal heeft zij hiervoor een kleine 3400 euro nodig. Vanwege de locatie richt zij zich met name tot de ondernemers die er in de buurt gevestigd zijn. “Alle beetjes zijn welkom, maar wie 500 euro of meer doneert krijgt als dank een gratis reanimatietraining” aldus Kimmy.

Steun vanuit de gemeente

Wethouder Anne-Marie Kennis is trots op het initiatief van de Blaricumse: “Ik ben erg blij dat Kimmy zich hiervoor inzet. Het komt de veiligheid van de buurt ten goede. We hebben haar inspanningen voor de eerste AED beloond met een bijdrage vanuit de gemeente. En ook deze actie zullen we zeker steunen. Ik hoop dat we er ook op mogen rekenen dat inwoners en ondernemers uit de buurt een steentje willen bijdragen.”

Reacties