Van der Brugghenschool uit Huizen wint de E-waste Race

Foto:

Van der Brugghenschool uit Huizen wint de E-waste Race Gooi en Vechtstreek.

Tien scholen teams in de Gooi en Vechtstreek verzamelen 26.688 oude elektronische apparaten.

Van der Brugghenschool uit Huizen heeft de E-waste Race in de Gooi en Vechtstreek gewonnen! In totaal haalden de 10 deelnemende basisscholen 26.688 elektronische apparaten op in de buurt, en fantastische score. Van der Brugghenschool is met 5689 apparaten en een score van 3154 de winnaar van de E-waste Race Gooi en Vechtstreek. Zij winnen een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam. Marlous Verbeek, wethouder in Huizen, reikte de prijs uit.
De afgelopen weken zamelden leerlingen van verschillende scholen in de regio Gooi en Vechtstreek elektrisch en elektronisch afval in hun wijk in. Leerlingen van Basisschool De Wilgetoren, C. Hummelingschool, Leeuwenhoekschool Hilversum, Rehobothschool ,Van der Brugghenschool en Kamperfoelieschool in Huizen, Vondelschool en Kath. Montessorischool, Bussum, Joseph Lokinschool Ankeveen en De Regenboog Kortenhoef deden mee aan deze wedstrijd. De nummer twee, De Regenboog in Kortenhoef heeft een mooie troostprijs ontvangen met een gratis gastles van de afvalcoach en een rondleiding op het afvalscheidingsstation van afvalinzamelaar GAD.
Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet. De opbrengst van alle opgehaalde mobiele telefoons worden door Blink geschonken aan goed doel KiKa, strijd tegen kinderkanker.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. De GAD zet hiervoor ook het mobiel scheidingsstation in, hier kan kleine huishoudelijk afval waaronder elektronisch afval worden ingeleverd.

In de Gooi en Vechtstreek is de E-waste Race een initiatief van Weee NL en GAD. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Reacties